Šmoulové nečekaně uhráli s Kovboji & vetřelci remízu

Kamil Fila Kamil Fila
1. 8. 2011 14:26
Poslední Potter překročil hranici miliardy dolarů
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Velká přetahovaná nastala o víkendu v amerických kinech mezi dvěma premiérovými filmy. Premiéru měla akční sci-fi s všeříkajícím názvem Kovbojové a vetřelci (Cowboys & Aliens) s Harrisonem Fordem a Danielem Craigem a trojrozměrní dětští Šmoulové (The Smurfs). Nakonec to dopadlo nevídaně: plichtou. Oba filmy podle údajů od provozovatelů kin a distribučních studií udávají, že za víkend oba filmy shodně utržily 36,2 milionu dolarů.

Foto: Aktuálně.cz

Pokud by se však měl určit vítěz, je to jasné. Ačkoli Šmoulové nezveřejnili rozpočet, byl určitě nižší než u Kovbojů a vetřelců (163 milionů dolarů) - čili modří skřítkové původem z Belgie si na sebe vydělají snadněji. Šmoulové se rovněž hráli v menším počtu kin (3395) než Kovbojové a vetřelci (3750), takže měli vyšší průměrnou návštěvnost na jeden sál (což je ovšem u dětského filmu, na nějž chodí rodiče s dětmi, pochopitelné).

Miliardový Potter

Na třetí místo se tak odsunul comicsový Captain America z minulého týdne (tržby 24,9 milionu za víkend; celkem už 116,7) a na čtvrté místo s dalším silným propadem zájmu klesnul poslední díl Harryho Pottera (21, 9 milionu). Potterovi se tímto týdnem podařilo přehoupnout přes hranici 300 milionů (přesně na 318,4), ale na domácí půdě ztrácí za dosavadním letošním favoritem Transformers 3, kteří mají momentálně 338 milionů dolarů z kin USA.

Foto: Aktuálně.cz

Nicméně z hlediska celosvětových tržeb je Potter větší značka a minulý týden přesáhnul na celosvětových tržbách (USA + zbytek světa; konkrétně 59 jiných zemí) miliardu dolarů (1,008 miliardy).  Stal se teprve devátým filmem, kterému se to podařilo a hned přitom přeskočil o šest milionů Temného rytíře.

Brzy se však počet miliardářů rozšíří na deset: Transformers se pohybují už na 982 milionech, nejlépe si kromě USA vedou v Japonsku, kde mají filmy s bojovými roboty tradici. Captain America si pro změnu vede nejlépe v Mexiku, kde mají tradici maskovaní superhrdinové.

Poslední, třetí novinka týdne, netradiční romantická komedie Crazy, Stupid, Love se Stevem Carrellem a Juliane Mooreovou v hlavních rolích byla až pátá s tržbami 19,3 milionu za víkend. Odsunula tím o jednu příčku níž jinou romantickou komedii Friends with Benefits (Kamarád taky rád). V žebříčku se nachází ještě jedna romantická komedie: úspěšná a chválená novinka Woodyho Allena Půlnoc v Paříži.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Kovbojové a vetřelci můžou být za svůj premiérový výsledek ovšem rádi. Žánr tzv. hybridních westernů si obvykle nevede komerčně moc dobře, jak ukazují třeba propadáky Wild Wild West nebo Jonah Hex. Analytici vidí jisté selhání I v tom, že film nedokázal vytěžit maximum ze svého bláznivého názvu a nepostavil také víc do kontrastu k němu jména hlavních hvězd.

Málo ujeté zábavy

Názory recenzentů jsou dosti rozpolcené, jak alespoň napovídají statistiky na databázi Rottentomatoes.com evidující kritiky v angloamerických médiích - z téměř 150 textů jich pozitivně vychází jenom 43 procent a průměrné hodnocení se pohybuje okolo 5,6 bodů z deseti možných. Na divácké databázi IMDb.com si film podle očekávání vede lépe - dosavadních asi 2700 hlasujících mu dává kolem 7 bodů z deseti; nejvíc se film líbí chlapcům pod 18 let (8,6 bodu) a naopak nejméně mužům mezi 30-45 lety (6, 6 bodu).

Příběh se točí okolo Cizince (Daniel Craig), který se probral z bezvědomí poblíž města Absolution a naprosto nic nepamatuje. Městu žijícímu ve strachu vládne tvrdou rukou plukovník Dolarhyde (Harrison Ford). Po příchodu Cizince začnou shůry přicházet podivné zvuky a světla, obyvatelé beze stopy mizí a nikdo neví, jak se bránit.

Foto: Aktuálně.cz

A Craig, kterého pronásledovali od chvíle, kdy se objevil, se stane jedinou nadějí. Postupně se mu vrací paměť a jak si vzpomíná, kde byl a co prožil, uvědomuje si, že drží v rukou klíč k tajemství, které zdejším kovbojům dává naději v boji s  technologicky mnohem vyspělejším protivníkem.

Základní názor shrnul Tom Long v deníku Detroit News: „Je to jen velká ztřeštěná zábava, jakou očekáváte od letního filmu s praštěným názvem." Podle Boo Allena z Denton Record Chronicle paradoxně snímek „funguje, protože se bere vážně, aniž by na vás pomrkával". Další recenzenti pak většinou mluví o tom, že snímek velmi přesně využívá všemožná klišé a nesnaží se o to být jakkoli svázán s realitou.

Drobné pochyby vyjádřil David Edelstein z New York Magazine: „Kovbojové a vetřelci jsou docela přípustný zabiják času, ale pár chytřejších dětí by dokázalo udělat živější film a loutkou kovboje Woodyho z Toy Story a jednou akční figurkou Predátora." Tím jen vystihnul častý názor, že hodně lidí by očekávalo od snímku podobného ražení větší zábavu.

Podle Seana Meanse ze Salt Lake Tribune jde dokonce o další hollywoodský blockbuster, který nakonec nenaplňuje očekávání - „je to western pro lidi, co nikdy nesledovali westerny, a sci-fi pro lidi, kteří nemají rádi sci-fi".  O tom, na jak poučené fanoušky dvou odlišných žánrů snímek míří, se můžeme v českých kinech přesvědčit od 25. srpna.

Blízká setkání šmoulího druhu

Foto: Aktuálně.cz

Šmoulové byli každopádně přijati s ještě většími rozpaky či spíš odporem. Vyšlo na ně pouhých 66 recenzí, což vyjadřuje i podstatně menší odvahu publicistů na film jít, a pouze 20 procent z nich ho shledalo alespoň únosným - průměrné hodnocení se pohybuje na 4 bodech z deseti.

IMDb.com se dokonce existenci Šmoulů snaží ignorovat, proto je ani neuvádí v přehledu premiér a aktuálním žebříčku návštěvnosti. Nicméně záznam v databázi existuje a kolem 750 hlasujících dává snímku 4, 3 bodu. Výrazně více se nelíbí mužům, naopak nejvíce se líbí ženám mezi 30-45 lety (ženy mimochodem tvořily skoro 65 procent víkendového publika).

Režisér Raja Gosnell má na kontě už více podobných snímků - dva díly Scoobyho-Doo a Beverly Hilss Chihuahua.  Jim a Chipmunkům se ostatně Šmoulové podobají nejvíc.

Podle distributora jde o „rodinnou komedii, ve které se pojí animovaný i hraný film. Zlý čaroděj Gargamel vyžene Šmouly z jejich vesničky a během pronásledování všichni projdou kouzelným portálem, který je zavede do našeho světa, přímo doprostřed newyorského Central Parku. Malí modří Šmoulové musejí dát hlavy dohromady a najít způsob, jak se dostat zpátky domů do vesničky dříve, než je Gargamel znovu vystopuje".

Foto: Aktuálně.cz

Hlavní roli „muže z našeho světa, jenž zažije blízká setkání šmoulího druhu" hraje komik Neil Patrick Harris známý ze seriálu How I Met Your Mother. Gargamela hraje oblíbený komediální padouch Hank Azaria a Šmoulinku nadabovala zpěvačka Kate Perry.

Kritici si ale stěžují hlavně na to, že film je poměrně hrubý a pro děti nepříliš vhodný. Slovo „smurf" (šmoula) se tu tradičně používá jako podstatné jméno, přídavné jméno i sloveso téměř na cokoli včetně nevhodných vtipů typu „Kdo si tady ušmoulil?" nebo „Kde to, šmoula, jsme?"

Nick Schager v časopise Village Voice napsal, že „Gosnell režíruje každou scénu buď jako ubíjející akční jízdu, nebo sirupovité melodrama" a nedokáže najít žádný přechod mezi nimi.

Jennie Punter z deníku Globe and Mail  zase postřehla, že „Šmoulové se odehrávají hlavně ve světě dospělých, v prostředí reklamy na kosmetiku. Bez toho, aby tu byla dětská postava, která by mohla dětem interpretovat a nějak propojovat dění na plátně, jde o hloupý způsob, jak malým divákům znovu představit tuhle modrou partičku".

John Beifuss z magazínu Commercial Appeal zase vypichuje scénu, v níž Neil Patrick Harris v tričku s názvem slavného klubu CBGB hraje se šmoulou Mrzoutem hru Guitar Hero. „Historici by si měli zapamatovat tuhle scénu, až budou chtít najít přesný moment, kdy zemřel rock and roll."

Největší zděšení většinu recenzentů jímá z toho, že byly již oznámeny plány na další dvě pokračování. U nás budou rodiče s dětmi v kinech trpět od 11. srpna.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy