Slovensko v Cannes zastoupí Slepé lásky

Irena Hejdová Irena Hejdová
28. 4. 2008 10:10
České filmy letos na festival neprorazily

Praha - Z českých celovečerních filmů do Cannes neprorazil žádný, svého zástupce ale na nejslavnějším festivalu světa bude mít sousední Slovensko. Do prestižní nezávislé sekce Quinzaine des Réalisateurs / Directors' Fortnight byl vybrán snímek Juraje Lehotského Slepé lásky.

Sekce objevuje nové talenty nejen v oblasti hraného, ale i dokumentárního filmu. V minulých letech tu své debuty představili Werner Herzog, Rainer Werner Fassbinder, George Lucas, Martin Scorsese, Jim Jarmush, Michael Haneke, Spike Lee i Sofia Coppola. Letos tu bude uvedeno celkem 22 dlouhometrážních filmů a 12 krátkých filmů z 24 zemí světa.

Dokumentární film Slepé lásky vypráví o různých formách lásek nevidomých lidí. Ve čtyřech povídkách sleduje postupně dvojici středního věku, počínající lásku mladého slepého Roma a jeho milé, nevidomou nastávající matku a mladou nevidomou dívku, která si chatuje s kamarádem a bojí se, zda mu prozradit svou slepotu.

Slepé lásky
Slepé lásky | Foto: Artileria

Dojemný, ale nikoliv sentimentální snímek přistupuje k tématu s hravostí, součástí jednoho z příběhů je i originální animovaná sekvence ve stylu Karla Zemana, v níž se vášnivý klavírista z prvního příběhu vydává pod vodu svést souboj s obří chobotnicí.

Film je celovečerním debutem Juraje Lehotského. Producentem je dokumentarista Marko Škop, který do Cannes jede jako účastník programu Producers on the Move. Česko v tomto programu zastupuje producent Žen pro měn či Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí Jiří Konečný.

Film Slepé lásky 27. března vstoupil do slovenské distribuce, v Česku bude uveden na karlovarském filmovém festivalu. Zde před dvěma lety producent filmu vyhrál se svým snímkem Iné svety, loni tu byl v dokumentární porotě.

Seznamte se: Toto je Zlatá palma, hlavní cena z Cannes. V rukou rumunského režiséra Cristiana Mungiu.
Seznamte se: Toto je Zlatá palma, hlavní cena z Cannes. V rukou rumunského režiséra Cristiana Mungiu. | Foto: Reuters
O Zlatou palmu se utkají Eastwood, Soderbergh a Wenders
Finále Cannes: Cannes zakončí film, který vrtí hvězdami
Lekce: Do Cannes jede Tarantino i český producent
Česká účast: Liška jede do Cannes. Jako Návštěvník
Na koho se těšit: Přijede rozdvojený Che Guevara?
Premiéra: Indiana Jones válcuje kina už před premiérou
Loňské výsledky: Celebrity se loučily s Cannes
Připomeňte si: Vše o loňském Cannes

Festival v Cannes letos chystá 61. ročník, Česko v něm má zástupce jen v studentské sekci Cinéfondation, kde soutěží student FAMU Lukáš Glaser s třináctiminutovým animovaným snímkem Naus.

 

 

Právě se děje

Další zprávy