Slnka v sieti mají Můj pes Killer i Miroslav Krobot

ČTK Kultura ČTK, Kultura
27. 4. 2014 11:03
Slovenskou filmovou cenu získal protirasistický film Miry Fornayové, nejvíc nominací proměnil snímek Děkuji, dobře Matyáse Priklera, v němž si zahrál i Miroslav Krobot.
Můj pes Killer, nejlepší slovenský film za poslední dva roky.
Můj pes Killer, nejlepší slovenský film za poslední dva roky. | Foto: Cinemart

Bratislava - Snímek režiséra Mátyáse Priklera Ďakujem, dobre získal nejvíc slovenských filmových cen Slnko v sieti 2014. Nejlepším filmem se stalo slovensko-české drama Můj pes Killer. Ceny dostaly i další snímky, na nichž se podíleli čeští umělci.

Film Ďakujem, dobre mapující tři různé rodiny, z nichž každá je na jiném stupni společenského žebříčku, proměnil v zisk slovenského ocenění hned všechny čtyři nominace. Uspěl v kategoriích nejlepší herec a herečka v hlavní, jakož i vedlejší roli. Ocenění za nejlepší výkon ve vedlejší roli v tomto filmu dostal český herec Miroslav Krobot, který si v roce 2012 odnesl ze Slovenska sošku za nejlepší herecký výkon ve filmu Dům.

Podívejte se na ukázku z filmu Ďakujem, dobre.
Podívejte se na ukázku z filmu Ďakujem, dobre. | Video: Artcam

Snímek Miry Fornayové Můj pes Killer, jenž je příběhem mladého skinheada, vyhrál ve třech kategoriích; kromě ocenění za nejlepší hraný film si Fornayová převzala cenu i za nejlepší režii a scénář. Drama mělo nejvíce nominací na slovenskou filmovou cenu.

Dařilo se také snímku režiséra Jonáše Karáska s názvem Kandidát o zákulisí politické kampaně kandidáta na prezidenta. Film, který vznikl v slovensko-české koprodukci, ocenila Slovenská filmová akademie za střih a kameramanský výkon.

Nejlepším dokumentárním filmem na Slovensku se stal snímek Kauza Cervanová o jednom z nejkontroverznějších a nejdelších procesů v dějinách slovenské justice. Režisér Robert Kirchhoff se v dokumentu zaměřil na okolnosti vyšetřování vraždy studentky Ľudmily Cervanové.

Film režiséra Davida Ondříčka Ve stínu, jenž dominoval filmovým cenám Český lev za rok 2012, tentokráte uspěl na Slovensku v kategorii nejlepší filmová hudba. Celovečerní koprodukční rodinný snímek Modrý tygr režiséra a producenta Petra Oukropce zase získal cenu Slnko v sieti za nejlepší výtvarný počin a drama Jana Hřebejka Líbanky vyhrálo v kategorii návrhy kostýmů. Slovensko-český snímek Zázrak režiséra Juraje Lehotského dostal cenu za nejlepší filmový zvuk.

Slovenská filmová akademie vyhlásila ceny dohromady v 18 kategoriích. Za výjimečný přínos slovenské kinematografii si cenu převzali režisér Dušan Hanák a scenárista Dušan Dušek.

Slovenská národní filmová ocenění Slnko v sieti se udělují jednou za dva roky. Akademie tentokráte vybírala z neobvykle vysokého počtu čtyř desítek snímků. Ceny jsou pojmenovány po novátorském filmu Štefana Uhra z roku 1962.

 

Právě se děje

Další zprávy