Slavné římské filmové ateliéry Cinecittá poničil požár

Hej
10. 8. 2007 11:30
Hasiči bojovali s plameny celou noc
Tak to vypadalo ve studiích před požárem
Tak to vypadalo ve studiích před požárem | Foto: ČTK

Řím - Celou noc hasili italští hasiči požár ve slavných ateliérech Cinecitta. Oheň se rozšířil ze studia, v němž vznikal televizní seriál o antickém Římě z produkce HBO a BBC. Natáčení seriálu skončilo předtím, než požár vypukl, požár ale zničil všechny dekorace filmu.

Plameny poničily kolem 3000 metrů čtverečních studií. Zničily velké množství kulis a jednu budovu o ploše přes dva tisíce metrů čtverečních. Žádné zraněné ani mrtvé agentury zatím nehlásí.

Požár začal kolem desáté večerní. Hasičské sbory, které se sjely z metropole i širokého okolí, bojovaly s plameny několik hodin. Hasiči se snažili předejít rozšíření požáru za hranice ateliérů, kde se rozkládá hustě obydlená zona.

Řada historických objektů stojících na ploše Cinecittá je ze dřeva stejně jako většina uskladněných kulis. "Plameny šlehaly do výšky tak 30 až 40 metrů, protože téměř všechno tady je ze dřeva nebo z umělých hmot, které se velmi snadno vznítí," konstatoval velitel římských hasičů Guido Parisi.

Foto: Reuters

"Budeme muset nasadit i speciální leteckou hasicí techniku, protože musíme za každou cenu zabránit, aby se požár šířil dál," dodal včera.

Římské filmové studio, které se rozkládá na několika čtverečních kilometrech nedaleko historického centra města, si v dubnu letošního roku připomnělo 70 let existence. Založil je diktátor Benito Mussolini během éry fašismu.

Za uplynulá desetiletí zde vznikla řada mimořádných filmů italského i zahraničního původu, která si na celém světě získala obdiv miliónů diváků. Požár podle BBC naštěstí nezničil historické částí studií, v nichž se kdysi natáčely klasické kusy.

V komplexu, kterému se přezdívá Hollywood na Tiberu, vznikla během uplynulých desetiletí řada mimořádných italských i zahraničních filmů. Natáčeli tady italští velikáni Federico Fellini či Vittorio De Sica, ale i zahraniční hvězdy.

Právě v Cinecittá stály kulisy New Yorku 19. století pro film Gangy New Yorku Martina Scorseseho, Mel Gibson zde natáčel svůj velkofilm Umučení Krista. Vznikly tu i kasovní trháky jako třetí díl série Mission Impossible s Tomem Cruisem nebo druhý díl Dannyho parťáků.

 

Právě se děje

Další zprávy