Slámovo Štěstí si získalo Slovensko

RiK, ČTK
11. 12. 2005 1:30
Bratilava - Film režiséra Bohdana Slámy Štěstí zaznamenal na Mezinárodním filmovém festivalu Bratislava dvojí úspěch.
Pavel Liška ve filmu Štěstí
Pavel Liška ve filmu Štěstí | Foto: Aktuálně.cz

Obdržel Cenu ekumenické poroty a za nejlepší mužský herecký výkon ocenila hlavní mezinárodní porota Pavla Lišku. Hlavní cena Grand Prix patří německo-mongolskému filmu Jeskyně žlutého psa. Ceny se v rámci slavnostního ukončení sedmého ročníku festivalu udělovaly dnes večer v bratislavském multiplexu Palace Cinemas.

Festival, který je největším filmovým svátkem na Slovensku, nabídl od 2. prosince 179 filmů ze 49 zemí světa. Během devíti dnů navštívilo 263 projekcí více než 23.000 diváků, což je zhruba o tisícovku více než loni. Program festivalu byl rozdělen do 11 částí. Stěžejní již tradičně byla ta soutěžní. Poslední snímky festivalu skončí kolem půlnoci.

"Ekumenická porota se jednohlasně rozhodla udělit Ekumenickou cenu 2005 českému filmu Štěstí, ve kterém jsou vztahy a události každodenního života zobrazené realisticky se schopností vytvořit život, ve kterém si něco jako štěstí najde své místo," píše se ve vyhlášení poroty. Nikdo z tvůrců filmu Štěstí se však dnešního ceremoniálu osobně nezúčastnil.

Nejlepší film

Nejlépe ohodnocený film Jeskyně žlutého psa je dílem debutující režisérky Byambasuren Davaaové, která si dnes cenu převzala osobně. Hlavní porota ji udělila "za zachycení kouzelného života". Snímek bude bojovat i o Oscara, a to v kategorii cizojazyčný film.

Překvapením, které pořadatelé festivalu dnes večer slibovali, byl příchod amerického herce Lieva Schreibera, známého například z filmu Vřískot nebo Kate a Leopold. Schreiber osobně převzal Cenu FIPRESCI za režijní debut filmu Všechno je osvětlené (Everything is illuminated) a také diváckou cenu za tentýž film.

Hlavní porota dále ocenila za nejlepší režii George Clooneyho za film Dobrou noc a mnoho štěstí a cenu za nejlepší ženský herecký výkon udělila Stephanii Jamesové v britském filmu Způsob života. Všechny poroty ocenily také rumunský snímek Smrt pana Lazaresca.

Hostem letošního festivalu byla anglická herečka Vanessa Redgraveová. Držitelka Oscara za film Julie a dvou Zlatých glóbů osobně uvedla snímek Horečka, kde si zahrála hlavní roli. Festival také uvedl dokument s názvem Rusko/Čečensko Hlasy disentu, který pro změnu produkovala. Oba filmy režíroval její syn Carlo Nero.

 

 

Právě se děje

Další zprávy