Slámovo Štěstí bodovalo i na Febiofestu

ČTK, Hej
31. 3. 2006 20:02
Praha - Febiofest skončil, ceny Kristián jsou rozdány. Jednu z nich má i Claudia Cardinalová.

Italská herečka získala čestnou cenu Kristián za celoživotní dílo, trofej přebrala z rukou Jiřího Paroubka. Cardinalovou ocenil i další z hostů letošního Febiofestu, režisér Ivan Passer: "Váš úsměv je nenapodobitelný a nakažlivý," řekl. Upozornil, že kariéra většiny hvězd je na rozdíl od její krátká. "Dokázala jste, že skutečná krása je věčná," prohlásil .

Kdo vyhrál Kristiána?

Hvězdami večera však byli také domácí tvůrci, jimž výroční ceny Kristián za nejlepší český animovaný, dokumentární a celovečerní hraný snímek roku 2005 udělili na základě ankety filmoví kritici a publicisté.

Štěstí
Štěstí | Foto: Negativ

Hlavní cenu za nejlepší hraný snímek loňského roku si odnesl Bohdan Sláma za Štěstí (druhé skončily Zelenkovy Příběhy obyčejného šílenství). Sláma přišel do sálu na poslední chvíli, neboť - jak řekl - dlouho bloudil mezi paneláky. Febiofestu poděkoval za to, že se před lety ujal jeho absolventského snímku Akáty bílé, který prý nestál za nic. Štěstí bodovalo i před měsícem na předávání Českých lvů, získalo také řadu mezinárodních ocenění.

V dokumentární tvorbě vyhrál film Zdroj Martina Marečka (na druhém místě byl autor dokumentu Chačipe Miroslav Janek) a v oblasti animované tvorby bodoval Václav Švankmajer za snímek Světlonoš, za kterým na druhém místě skončilo Fimfárum 2.

Fenič je spokojen

Ředitel Febiofestu Fero Fenič je s výsledky pražské části spokojen. "Do kin během devíti dnů přilákala kolem 85 tisíc lidí. Oficiální statistika bude zveřejněna o víkendu, ale je to rozhodně více než loni," informoval.

Třináctý ročník mezinárodní přehlídky filmu, televize a videa Febiofest pokračuje od pondělí v šesti českých městech. Jeho dějištěm bude do 25. dubna také osm měst na Slovensku. Oficiálními akcemi však pražská část neskončila, projekce minimálně pěti filmů se protáhly až přes půlnoc. Živo bylo od podvečera také v hudebním klubu, kde vrcholil doprovodný program, zaměřený na world music.

 

Právě se děje

Další zprávy