Škola v Hradišti připomene Kouteckého

Irena Hejdová Irena Hejdová
20. 5. 2006 16:00
Praha - 200 celovečerních a 150 krátko- a středometrážních filmů. 25 workshopů a panelových diskusí. 8 rodinných programů. 3 letní kina, 18 koncertů, 4 divadla a 9 výstav.

A minimálně 4500 účastníků a hostů. To vše a mnohem více chystá letošní Letní filmová škola, která proběhne od 21 do 30. července tradičně v Uherském Hradišti.

Letos oblíbená akce nabídne velké přehlídky afrických a kanadských filmů, ke kterým by měla přijet řada hostů. Dorazit by měl i ruský skladatel Eduard Artěmjev, autor hudby k filmům Tarkovského, Končalovského a Michalkova.

Franciszek Pieczka ve filmu Díky za každé nové ráno
Franciszek Pieczka ve filmu Díky za každé nové ráno | Foto: Aktuálně.cz

Z Polska má pak přijet herec Franciszek Pieczka, kterého čeští diváci znají jako svérázného otce hlavní hrdinky Šteindlerova filmu Díky za každé nové ráno. Z Polska snad přijede i "naděje polského filmu" - herec Michał Żebrowski.

Na Letní filmovou školu by měli zavítat i letošní čeští jubilanti: mezi nimi i Václav Havel či herec Pavel Landovský. LFŠ chce připomenout také tvorbu letos tragicky zesnulého Pavla Kouteckého.

Hezké chvilky bez záruky
Hezké chvilky bez záruky | Foto: Aktuálně.cz

Diváci Letní filmové školy budou mít výjimečnou příležitost jako jedni z prvních vidět nový film Karla Vachka s typicky extravagantním, tentokrát kinematografickým názvem Záviš - kníže pornofolku pod vlivem Griffithovy Intolerance aneb Vznik a zánik Československa pohledem Tatiho z Prázdnin pana Hulota.

Premiérově se v Hradišti představí první-česko albánský film Smutek paní Šnajdrové od Piro Milkaniho. LFŠ chystá také nový film Věry Chytilové Hezké chvilky bez záruky, africký dokument Marka Vítka Prokletí či filmy Bernarda Šafaříka.

Sunset Boulevard
Sunset Boulevard | Foto: Aktuálně.cz

Už loni začala LFŠ s cyklem Deset filmů, které otřásly filmovým světem. V něm chce každoročně představit desítku nejvýznamnějších děl světové kinematografie. Letos jsou ve výběru například Wilderův Sunset Boulevard, Viscontiho Smrt v Benátkách, Tarkovského Zrcadlo či Reggiův Koyannisqatsi.

Z výstav si zmínku zaslouží rozhodně ta, kterou uvádí citát "Jsem tvrdě pracující člověk a to je vše. Není na mně nic romantického. Příští generace mi můžou políbit prdel." Tuto větu měl říci Werner Herzog, režisér hraných i dokumentárních snímků, z nichž v poslední době zaujal třeba jeho Grizzly Man. Jeho fotografie jsou méně známé, ale určitě stojí za vidění.

Stránky Letní filmové školy ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy