Škola svádění šetří humorem. Škoda

Irena Hejdová Irena Hejdová
9. 3. 2007 10:00
Recenze - Režisér Starskyho se vrací s cynicky romantickou komedií. Billy Bob Thornton vám poradí, jak svádět holky a nebýt loser. Uvnitř: VIDEO

Přátelé jsou jen překážky na cestě k úspěchu a když si pomáháte sami, pomáhá vám totální idiot. Až začnete vyznávat tyhle zásady, přestanete být podle doktora P. věčnými losery.

Tím je pochopitelně i hrdina filmu ťulpas Roger, kterému se moc nedaří - nedostává se mu ani úcty v zaměstnání dopravního policisty, ani lásky od krásné sousedky Amandy. K úspěchu mu nepomůže ani byt zaplněný příručkami o instantním štěstí a úspěchu. Pak se ale dostane do třídy doktora P....

Kurz určený pro sestavu těch největších outsiderů vycvičuje své žáky v tom, jak se z kořisti stát lovci a ze zoufalců lvy salónů. Roger se učí rychle, z nejhoršího žáka se vypracuje v premianta a zaznamenává i úspěchy u krásné sousedky. Než mu do ní začne dělat sám sebevědomý doktor P. a rozpoutá se válka o ženu i o pozice. Nebo je to ještě pořád součást kurzu?

Škola svádění
Škola svádění | Foto: Palace Pictures

Atraktivní zápletka vychází ze stejnojmenné britské komedie ze 60. let. Ale scénář a zpracování už jsou zajímavé méně. Člověk by v takové komedii čekal mnohem víc gagů a třeskutě zábavných peripetií, než v ní nakonec najde. Humor je tu spíš v situacích než v dialogu, ale i tam se s ním celkem šetří.

Jon Heder v roli Rogera má v sobě hodně loserovského charisma, což ale znamená, že jako hrdina spíš selhává. Kdo by se chtěl ztotožnit se zoufalcem, který za provinilé zaplatí pokuty místo toho, aby je vymáhal, doma se prochází v flanelovém pyžamu s tučňáky a ani malé děti ho nechtějí za svého velkého bratra.

Škola svádění
Škola svádění | Foto: Palace Pictures

Ke ztotožnění naopak přímo vybízí ďábelsky drsný Billy Bob Thornton čili doktor P. - jako jediný hýří vtipnými hláškami Kdo u mě čeká kuřecí polévku pro duši, ten ať jde do prdele. Radí svým studentům se nikdy neomlouvat, sbalit ženu do postele, umět vyvolávat konflikty a vzájemně se pobít na paintballu.

Specialista na komedie Todd Phillips měl šťastnou ruku i při výběru Bena Stillera, pro kterého sáhl do jejich veleúspěšného kousku Starsky&Hutch. Coby oběť doktora P. hraje zkrachovalce a válečného veterána, který žije na venkově se sto kočkami a apartním plnovousem a čeká, až přijde jeho chvíle sladké pomsty.

Škola svádění
Škola svádění | Foto: Palace Pictures

Vtipná je i scéna z tenisového zápasu, kde Roger raketu využívá spíše k mlácení do doktora P. než do míčků. Jenže to už jsme v té části filmu, kdy Škola svádění neodvratně spěje do předvídatelného finále, v němž Amanda v jediném okamžiku prozře a pochopí, kdo je ten pravý.

A tenhle závěr všechno dorazí. Jako návod pro zoufalce Škola svádění možná funguje, jako vtipná komedie už méně. Režisér Phillips je dobrý řemeslník, ale tentokrát nepřekonal vlastní laťku (Mládí v trapu) ani standard oblíbených smolařských komedií.

Škola svádění (School for Scoundrels), USA 2006. Sscénář a režie Todd Phillips, hrají Billy Bob Thornton, Jacinda Barrettová, Jon Heder, Ben Stiller, Luis Guzmán a další. 100 minut, distribuce Palace Pictures.

 

 

Právě se děje

Další zprávy