Skandalista Trier vyhrál v Cannes hereckou cenu útěchy

Pavel Kroulík
23. 5. 2011 9:00
Zlatou palmu dostal Strom života Terrence Malicka
Kirsten Dunstová: herecká cena a útěcha pro Melancholii letošního skandalisty von Triera
Kirsten Dunstová: herecká cena a útěcha pro Melancholii letošního skandalisty von Triera | Foto: Reuters

Cannes - Letošní Cannes má poměrně překvapivého vítěze. Zlatou palmu za nejlepší film získal Strom života amerického režiséra Terrence Malicka. Hlavní roli v něm ztvárnil Brad Pitt, který ho také coby koproducent namísto režiséra představil na na 64. ročníku nejslavnější filmové přehlídky. I díky tomu snímek dostal nálepku nejočekávanějšího titulu soutěže a spolu se skandálem Larse von Triera se stal mediálním vítězem letošního ročníku. Ohlasy kritiků už tak jednoznačné nebyly. 

Producent Bill Pohlad přebírá cenu za Strom života
Producent Bill Pohlad přebírá cenu za Strom života | Foto: Aktuálně.cz

Nejlepší herečkou se stala Američanka Kirsten Dunstová, která hrála nevěstu ve von Trierově apokalyptickém filmu Melancholia. Novinka dánského režiséra se mohla ucházet i o nejvyšší cenu, ovšem známý provokatér si uzavřel cestu k ocenění, když v žertu na tiskové konferenci prohlásil, že chápe Hitlera. Vyvolal tím největší skandál letošního ročníku a byl prohlášen za personu non grata.

"To byl ale týden!" prohlásila tak v narážce na uplynulé dny Dunstrová a poděkovala, že festival nechal film v soutěži. Její ocenění lze v této souvislosti chápat jako náplast od poroty, jež se natajila tím, že se jí film o konci světa líbí. Jednoznačným favotitem byla totiž britská herečka Tilda Swintonová, která ve filmu We need to talk about Kevin hrála matku syna, který spáchá krvavý masakr na škole.

Plachý režisér

Pitt byl pasován i na jednoho z favoritů na mužskou hereckou cenu. Tu ale dostal Francouz Jean Dujardin, který se představil v roli padlé filmové hvězdy ve snímku Umělec svého krajana Michela Hazanaviciuse. Černobílý němý film je poctou Hollywoodu. Dujardin prohlásil, že ocenění, které převzal od Catherine Deneuveové, přijímá i za partnerku a krajanku Bérénice Bejoovou. Média herečku považují za vycházející hvězdu.

Grand Prix: Nurih Bilge Ceylan a bratři Dardennové
Grand Prix: Nurih Bilge Ceylan a bratři Dardennové | Foto: Reuters

Dalšími favority na hereckou cenu byli Ryan Gosling z filmu Drive, Michel Piccoli jako papež z filmu Habemus Papam a také Sean Penn za film This must be the place. V něm hraje stárnoucího rockera inspirovaného Robertem Smithem, jenž pátrá po nacistech, kteří mučili jeho otce.

Hlavní cenu za Terrence Malicka převzal producent Bill Pohlad a zopakoval, že plachý režisér za sebe chce nechat mluvit jen dílo. Novinka autora Tenké červené linie přitom vyvolala velmi rozdílné reakce od oslav až po zatracení. Na konci novinářské projekce polovina sálu tleskala a druhá bučela.

Guardian mluvil o čistém potěšení z filmu, ve srovnání s nímž působí ostatní režiséři jako amatéři. Další kritiky psaly o ambiciózním snímku, který však nedokáže dovést diváky ke kýžené transcedenci. Na opačné straně pak byla konstatování o příliš domýšlivém, sebepožírajícím, nebo dokonce o „šíleném filmu“ s nejasným příběhem.

Cena poroty: Herečka a režisérka Maiwenn Le Besco za film Poliss
Cena poroty: Herečka a režisérka Maiwenn Le Besco za film Poliss | Foto: Aktuálně.cz

V základní linii film vypráví o vlivu Pittova despotického otce na tři syny a do protikladu k němu staví chápavou milující matku v podání Jessicy Chastainové. Mallick měl nicméně mnohem větší ambice: v dalších plánech se snímek nesnaží o nic menšího než vysvětlil podstatu života a volbu správné cesty. 

Příběh rámuje mystické putování pouští a dvě retrospektivy (v jedné z nich hraje dospělého syna zmíněný Penn). Meditativní poému ještě doplňují klipové imprese: porod dítěte či rodinné trampoty tu zrcadlí animovaní ještěři, jindy mikroskopické buněčné bujení nebo erupce sopky.

Šéf poroty Robert De Niro řekl, že výběr vítěze z dvacítky uchazečů byl těžký, protože šlo o velmi rozdílné filmy a každý měl své kvality. Ale Strom života odpovídal "zadání" nejlíp. "Ten film má velikost, důležitost, záměr. Jakkoli to nazvete, pasuje to na vítěze," prohlásil.

De Nirův favorit

O Velkou cenu, druhé ocenění v pořadí, se podělily turecká sága Tenkrát v Anatolii od Nuriho Bilge Ceylana a Kluk na kole belgických braří Dardennů, kteří už mají z Cannes dvě Zlaté palmy. Právě tento film byl považován zřejmě za největšího favorita na vítěze. Jednoduché, ale působivé drama vypráví o rozzlobeném chlapci hledajícím otce.

Cena za režii: Nicolas Winding Refn
Cena za režii: Nicolas Winding Refn | Foto: Aktuálně.cz

Cena poroty, třetí v pořadí důležitosti, patří domácímu snímku Poliss. Francouzským tiskem oslavovaný film vypráví o jednotce vyšetřující sexuální delikty na dětech. Herečka a režisérka Maïwenn Le Besco ho vystavěla jako realistické drama typu McBainova 87. revíru či amerického seriálu Kriminálka New York.

Cenu za režii dostal Nicolas Winding Refn, který soutěžil s filmem Drive. Zmíněný Gosling tu hraje hollywoodského kaskadéra, který má v závodě vydělat peníze, jež na něho byly vsazeny. Zároveň se zamiluje do sousedky s dítětem, kterým se vrátil z vězení otec a manžel. V zákulisí se mluvilo o tom, že film kombinující žánrové vsuvky s dramatem i černým humorem by mohl být osobním favoritem De Nira.

Cena za scénář připadla izraelskému filmaři Josephu Césarovi. Autor blízkovýchodního dramatu Beaufort letos soutěžil s absurdní komedií Poznámka pod čarou, jež nabízí generační pohled na rivalitu mezi otcem a synem, ale i na různé epochy tamních dějin.

Festival letos nemá jednoznačného vítěze, který by posbíral víc cen. Zcela naprázdno vyšly z letošní vyrovnané soutěže bez absolutních favoritů dva velmi dobře přijaté snímky: Almodóvarova novinka Kůže, ve které žiji a "pozitivní" sociální drama Le Havre od Akiho Kaurismäkiho.

Zpravodajství z letošního Cannes:
Sean Penn se předvedl coby Robert Smith lovící nacisty
Trier: Omlouvám se. Ovšem nežádoucí je krásný titul
Cannes vykázalo von Triera za vtipy, že chápe Hitlera
Kaurismäki předvedl Cannes pohádku o správném chlapovi
Brad Pitt přivezl do Cannes návod na smysl života
Piráti přepravili z Karibiku do Cannes 3D nudu
Cannes ukazuje papeže i Kim Ki-duka v depresi
Cannes naladil Cimrman v Paříži a morbidní teenageři
Cannes zahájila nová komedie Woodyho Allena
Do Cannes míří Sněhurka, rocková hvězda, bobr i Piráti

 

Právě se děje

Další zprávy