Sir Ian McKellen si znovu řekl o Gandalfa

krk
15. 10. 2007 16:10
Pořád není jasné, kdo natočí Tolkienova Hobita
Gandalf
Gandalf | Foto: Aktuálně.cz

Londýn - "Byl bych zklamán, kdybych znovu nebyl Gandalfem," vzkázal tvůrcům chystaného filmu Hobit britský herec Ian McKellen. Problém je, že pořád není jasné, komu to říká.

Režisér Pána prstenů Peter Jackson se nepohodl kvůli financím se studiem New Line Cinema, které mu pochopitelně Hobita po megaúspěchu tolkienovské trilogie nabídlo. "Nový film vezmu až ve chvíli, kdy budou všechny finanční neshody urovnané," prohlásil a šel režírovat King Konga pro konkurenční Universal.

Jackson chtěl nejdřív doplatit peníze za DVD a za merchandising, který se stal zdrojem obrovských zisků. A nebyl jediný, kdo studio žaloval. Mezi nespokojenci byl i producent Saul Zaentz, který v roce 1976 koupil práva na trilogii Pána prstenů a Hobita.

"Ten člověk si pořád myslí, že mu dlužíme nějaké peníze potom, co jsme mu zaplatili přes čtvrt miliardy dolarů," reagoval šéf studia Bob Shaye na Jacksonovy požadavky a začal nabízet Hobita jinde. Bezúspěšně.

Foto: Aktuálně.cz

Oslovili i režiséra Spider-Mana Sam Raimi, který prý prohlásil, že Peter Jackson je sice jeden z nejlepších režisérů na Zemi, ale pokud Hobita nechce, klidně do něj půjde.

Jenže fanoušci si postavili hlavu a do sporu začali mluvit i herci. Nejhlasitěji právě Ian McKellen, představitel Gandalfa.  "Do Středozemě bych se velice rád znovu podíval, ale pouze s Peterem," prohlásil už loni podle serveru Filmpub.

Teď trochu ustoupil a operuje s mailem, který mu prý zaslal Jackson hned poté, co se nepohodl se studiem: "Že nebudu Hobita točit já, neznamená, že ho nemáš točit ty. Musíš hrát Gandalfa, ať už budu režírovat, nebo ne."

"Když budu v pořádku po pracovní i zdravotní stránce,  je pravděpodobné, že mi roli znovu nabídnou - a byl bych tím velmi potěšen," citovala nyní osmašedesátiletého herce BBC. O Jacksonovi nemluví. V Los Angeles zrovna hraje Krále Leara, nicméně ví, že větší popularitu než v Pánovi prstenů už nezíská.

Glum - hvězda Tolkienovy trilogie
Glum - hvězda Tolkienovy trilogie | Foto: http://www.lordoftherings.net/

Možná je to ale jen předehra k velkému smíření. Pro New Line Cinema by neúčast Jacksona znamenala pohromu. Že to studio ví, dokládá nedávné vyjádření Boba Shaye.

V  Los Angeles Times řekl, že si režiséra velice váží a že by byl více než potěšen, kdyby se nějakým způsobem kreativně zapojen do výroby Hobita.

Není divu, ještě nikdo nezačal psát scénář, navíc už brzy vyprší New Line práva na Hobita. Znovu skončí v rukách Zaentze, rok 2010 by měl být definitivním datem převodu. Když to New Line nestihne, museli by znovu začít vyjednávat v konkurenci dalších studií.

 

New Line by prý mohlo Jacksonovi nabídnout místo výkonného producenta. Znamenalo by to, že by si mohl sám vybrat režiséra a dohlížet na produkci. A že si všichni si vzájemně odpustí a stejně jako Bilbo se s dílem dračího pokladu úspěšně vrátí domů - jak popisuje konec Hobita česká Wikipedie.

Kniha J. R. R. Tolkiena Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky vyšla poprvé v roce 1937 a dějově  předchází slavnější a mohutnější trilogii. Frodův strýc Bilbo Pytlík v ní najde prsten, který odstartuje ságu Pán prstenů.

 

Právě se děje

Další zprávy