Šifra už vydává tajemství. Stojí za to?

Irena Hejdová Irena Hejdová
17. 5. 2006 0:00
Premiéra - Jednu z úvodních scén Šifry mistra Leonarda obstará honička v autíčku Smart ulicemi Paříže. A co dál? Podle prvních reakcí nic moc.

Tvůrci svědomitě postarali, aby si film vysloužil titul jednoho z nejutajovanějších projektů novodobé kinematografie. Podobně jako u Mission Impossible III se projekce pro média konaly jen pár dní před nástupem do kin celého světa.

Vlak s delegací k filmu Šifra mistra Leonarda dorazí ve středu na zahájení festivalu v Cannes
Vlak s delegací k filmu Šifra mistra Leonarda dorazí ve středu na zahájení festivalu v Cannes | Foto: Reuters

Jako první včera viděli "film roku" novináři v Cannes, kde má dnes večer snímek také světovou premiéru. A jejich reakce prý byly velmi chladné - pokud se zrovna nesmáli nebo nepískali.

Početná delegace tvůrců a herců Šifry dorazí na slavnou přehlídku vlakem. Z londýnské stanice Waterloo, kde se včera představila před odjezdem. Za nadšeného zájmu dvou stovek žurnalistů, televizních štábů a fotografů jim zapózovaly hvězdy filmu Tom Hanks, Audrey Tautouová a sir Ian McKellen spolu s režisérem Ronem Howardem i autorem knihy Danem Brownem.

Novináři na ně ovšem čekali tři hodiny - a navzdory cirkusu kolem premiéry se museli spokojit s kávou zdarma a mini croisantem, píše jízlivě BBC. Ale jinak by to nebyla produkce Šifry mistra Leonarda, aby promocesta nebyla naplánována jako velkolepé překonání rekordů; v tomto případě světového rekordu v nejdelší non-stop mezinárodní jízdě vlaku.

Vlak oblepený plakáty s tváří Mony Lisy by měl 1 421 kilometrů urazit do večera, kdy Šifra zahajuje festival. Do amerických kin vstoupí v pátek, ta česká ovládne jediná premiéra tohoto týdne od zítřka v rekordním počtu 41 kopií.

Přestože se o filmu všude spekulovalo, příběh je samozřejmě znám. Hrdinou je vědec Robert Langdon, který se spolu s policejní kryptoložkou Sophií vydává po stopách série tajemství ukrytých v díle Leonarda da Vinciho. Indicie je neomylně zavedou až k pradávné organizaci, která střeží 2000 let staré tajemství.

Kniha bez zábran kombinuje fakta se smyšlenkami, o záhady a odhalení tu není nouze - a nebude ani ve filmové adaptaci. Propagační materiály dokonce tvrdí, že tato tajemství "mohou otřást samotnými základy lidského bytí".

Adaptaci kontroverzního bestselleru zajistily pozornost a publicitu i soudní spory a protesty nejrůznějších církevních organizací. Ty knihu a hlavně film provázejí s blížící se premiérou čím dál častěji.

Trailer k filmu Šifra mistra Leonarda
Trailer k filmu Šifra mistra Leonarda | Foto: Falcon

Ale zkomplikovaly už samo natáčení - filmaři si třeba museli najít náhradu za původně vyhlédnuté Westminsterské opatství, kde označili knihu za teologicky mylnou a natáčení zakázali.

Natáčelo se v Paříži, Anglii, Skotsku, na Maltě a díky speciálnímu povolení francouzského ministra kultury i přímo v Louvru, kde visí slavný obraz Mony Lisy. I ten se ve filmu objeví - i když originál z bezpečnostních důvodů nahradila replika. Náročnější scény odehrávající se v Louvru se ze stejného důvodu natáčely v ateliéru, aby se zamezilo riziku poškození vzácných obrazů.

Šifra mistra Leonarda
Šifra mistra Leonarda | Foto: Falcon

Režisér filmu Ron Howard je znám jako obratný tvůrce, jehož filmy mají výrazný komerční úspěch i oscarové ambice. Jeho Čistá duše před pěti lety získala čtyři Oscary, Těžká váha v letošním oscarovém klání alespoň tři oscarové nominace.

Howard si pochvaluje hlavně spolupráci s Danem Brownem: "Pomohl nám interpretovat některé věci a přispěl mnoha poznatky, o nichž se dočetl nebo dozvěděl teprve po dopsání knihy. Náš film je tedy do jisté míry aktualizovanou a dodatečně okomentovanou verzí knihy."

Šifra mistra Leonarda
Šifra mistra Leonarda | Foto: Falcon

Hlavní postavu ztvárnil Tom Hanks, se kterým Howard spolupracoval už na Apollu 13. "Langdona žene kupředu zvědavost. Také Hanks je velice chytrý a okolní svět ho rovněž fascinuje," vysvětlil volbu.  Původně se ovšem uvažovalo také o Billu Paxtonovi, Russelu Croweovi, Ralphu Fiennesovi, Hughu Jackmanovi či Georgovi Clooneym.

Ani Audrey Tautou nebyla zpočátku favoritkou. Na casting se dostavilo několik prominentních francouzských hereček včetně Sophie Marceaeu či Virginie Ledoyenové.

Tvůrce ale okouzlila právě Andrey. "Působí tajemně i přístupně zároveň," řekl o ní Howard. Ve filmu se dále objeví Jean Reno, Ian McKellen a Alfred Molina.

Knižní Šifra prý odkrývá hodně tajemství. Teď přibude další: Kolik vydělá film?

 

Právě se děje

Další zprávy