Shrek Třetí je tu. A vyzve Spider-Mana i Sparrowa

Irena Hejdová Irena Hejdová
19. 5. 2007 0:00
Třetí díl obřích příhod budí zatím spíše rozpačité reakce
Shrek: Mike Myers a Antonio Banderas na premiéře Shreka Třetího
Shrek: Mike Myers a Antonio Banderas na premiéře Shreka Třetího | Foto: Reuters

Los Angeles - Shrek Třetí znovu vyráží ze své bažiny na zteč světových kin. S hordou princezen za zády, s roztomilými trojčátky a s Justinem Timberlakem. Ale bude to všechno stačit?

První díl "nejúspěšnější animované série všech dob" měl premiéru v roce 2001; od té doby vydělal celosvětově 484 milionů dolarů. Druhý, uvedený do kin o tři roky později, vydělal už 920 milionů dolarů a jen jeho vstup do kin byl triumfální - se ziskem 108 milionů dolarů vydělaných za první víkend si připsal k dobru nejlepší start animovaného filmu v dějinách.

Není proto divu, že třetí díl je "napjatě očekávaný" a autoři informace o něm pečlivě dávkují. Postupně jsou uvolňovány fotografie i informace z filmu: až na začátku května se tak fanoušci dozvěděli, že Shrek čeká hned trojnásobný přírůstek do rodiny.

Ještě předtím ale musí zelený obřík se srdcem ze zlata najít nejlepšího nástupce trůnu za nemocného krále Harolda; sám se totiž trůnu ujmout nehodlá, na to má svou bažinu příliš rád. Najde proto za sebe náhradníka - rebelského Artieho,  jen je ještě třeba toho neotesaného teenagera převychovat v budoucího krále. To činí Shrek s pomocí starých kamarádů Oslíka a Kocoura v botách.

V paralelním příběhu se vrací princ Krasoň z druhého dílu, který v době Shrekovy nepřítomnosti chce s pomocí zlých pohádkových postav uchvátit trůn pro sebe. Fiona na pomoc proti Krasoňovi povolá komando princezen, které hodlají v boji využít všechny své přednosti.

Na scénu navíc nastupuje nová generace - rozpustilí draslíci, tedy potomci Oslíka a Dračice a soudě dle uvolněných fotografií i ona roztomilá zelená trojčátka.

Shrek Třetí, Fiona a trojčátka
Shrek Třetí, Fiona a trojčátka | Foto: Bontonfilm

Na nadabování 3D hrdinů se tradičně podílejí hollywoodské hvězdy první velikosti, i ve třetím Shrekovi se tak vrátí hlasy Mika Myerse, Eddieho Murphyho, Cameron Diazové či Antonia Banderase. Nově k nim přibude i Justin Timberlake, který namluví Fionina dlouho pohřešovaného bratrance Artieho (v české verzi ho předabuje Vojta Kotek). Režii snímku má poprvé v rukou Chris Miller.

V USA Shrek zahájil v pátek ofenzívu ve více než čtyřech tisících kin. Se standardní délkou kolem 90 minut by film neměl mít problém promítat se v maximálním možném počtu projekcí denně a tak dál násobit čísla návštěvnosti. Krom Krasoně mu ale v ofenzívě budou bránit i další schopní protivníci: Spider-man, Jack Sparrow a také filmoví kritici.

Do českých kin vstupuje zelený obr Shrek 14. června. To už bude jasné, jestli recenze filmu budou následovat první ohlasy, které jsou docela rozpačité.

Shrek Třetí s Artiem
Shrek Třetí s Artiem | Foto: Bontonfilm

Na serveru Metacritic, který shromažďuje recenze z převážně amerických médií, má třetí díl Shreka prozatím skóre "vyprůměrované" z  dostupných recenzí jen 54 ze 100 možných. Druhý díl tu přitom disponuje 75 body, první dokonce 84 body.

Austin Chronicle Shreka Třetího bez okolků nazývá "velkou zelenou pokladničkou" a "úmorným nevtipným zklamáním". "Shrek je pořád velký a zelený, ale většina jiskření a vtipu z prvních dvou dílů je pryč," dodává Hollywood Reporter.

"Smát se budete hodně, ale domů půjdete mrzutí," variuje výhrady Washington Post. Většina recenzí navíc považuje rozdělení filmu do dvou paralelně se odvíjejících příběhů za nešťastné, právě Washington Post píše, že ani jeden z nich není dost silný, aby utáhl celý film.

V kinech bude Shrek bojovat s kolegou Spider-Manem. Třetí pokračování komiksové série je v amerických kinech od začátku dubna a na kontě už má 635 milionů dolarů. Už příští týden navíc do světových kin včetně těch českých vpadne další soupeř - Jack Sparrow v třetí velké trojce roku, Pirátech z Karibiku.

 

Právě se děje

Další zprávy