Shrek porazil Spider-mana. A Piráti už číhají za rohem

BBC, Hej
21. 5. 2007 9:56
Shrek 3 už láme divácké rekordy
Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Dosud světové žebříčky návštěvnosti a tržeb válcoval Spider-man 3. Prvenství v návštěvnosti mu o tomto víkendu vzal silný soupeř dobrácký zelený obřík Shrek.

Po páteční americké premiéře za první víkend vydělal Shrek 3 v USA a Kanadě 120 milionů dolarů. Stal se tak nejlepším animovaným filmem prvního víkendu vůbec, když překonal i Shreka 2, který o prvním víkendu vydělal v roce 2004 "jen" 108 milionů dolarů. Na Spider-mana ale v tomto ohledu stále nemá - ten o prvním víkendu vydělal před dvěma týdny 148 milionů dolarů.

Shrek 3 se tak stal jedničkou žebříčku návštěvnosti; z vítězství se ale nemusí radovat dlouho. O víkendu si totiž odbyl světovou premiéru i třetí díl Pirátů z Karibiku. Stalo se tak tradičně na velkolepé slavnosti v losangeleském Disneylandu, zábavním parku, odkud vzešel nápad na veleúspěšnou filmovou sérii o hrdinném kapitánu Jacku Sparrowovi.

Spider-man i Shrek se mají čeho bát - Piráti z Karibiku jsou jednou z nejúspěšnějších filmových sérií vůbec, druhý díl vydělal celosvětově více než jednu miliardu dolarů. Tuto hranici dosud překonaly jen dva další filmy historie třetí pokračování Pána prstenů a Cameronův Titanic.

Foto: Aktuálně.cz

Na Pirátech z Karibiku 3 navíc producenti nešetřili: Jde o jeden z nejdražších filmů historie, jeho náklady se vyšplhaly na 300 milionů dolarů.

Hlavní hvězdou galapremiéry byl samozřejmě Johnny Depp. Ten už dříve prozradil, že při ztvárnění hlavní postavy se inspiroval mimo jiné chováním kytaristy Keitha Richarde z Rolling Stones. Právě ten si zahrál i ve třetím dílu Pirátů a logicky tu ztvárnil Sparrowova otce.

Premiéry se krom Keitha Richarde zúčastnil i britský herec Bill Nighy, představitel chobotnatého kapitána Davyho Jonese. Podle něj za úspěchem série stojí právě nevšední herecký výkon Johnnyho Deppa.

"Vím, že to zní divně, ale úspěch série má co dělat také s její dobrosrdečností a dobrou náladou, kterou šíří," dodal Nighy. "Při odchodu z kina se prostě cítíte mnohem lépe, než když jste do něj přicházeli."

 

Právě se děje

Další zprávy