Je necenzurovaná Nymfomanka víc hard? Počkejte na druhý díl

Šimon Šafránek, Berlín
11. 2. 2014 15:05
Každý festival by měl být vděčný za Larse von Triera. Je to hromosvod na skandály. V Berlíně se promítala prodloužená verze Nymfomanky a bylo z toho haló až do pozdního večera.
Stacy Martin v Berlíně.
Stacy Martin v Berlíně. | Foto: Aktuálně.cz

Berlín (od našeho spolupracovníka) - První díl dramatu Larse von Triera o víře, sexu a vině se v Berlíně promítal ve své prodloužené, necenzurované, nebo řekněme režisérské verzi. Oproti té běžné má nová Nymfomanka o 25 minut navíc.

Rozdíly? Nepatrné. O pár penetrací navíc. Pár šokantnějších záběrů přichází až v poslední kapitole The Little Organ School.

Koláž třech souloží je rozšířena o peprnější tóny, ale jinak jsou všechny nové minuty rozpuštěny v delších záběrech tak, že film působí spíš rozvlekleji, než aby je slavný režisér využil k prohloubení látky.

Po projekci pak novináři diskutovali nad tím, jestli tahle vagína byla v krátké verzi, nebo ne, jestli tamten penis ano či ne. Každopádně to bude zřejmě až druhý díl, ve kterém dojde na zásadnější změny.

Rackové a sardinky

Oproti tomu tisková knference byla výživná jako talíř čerstvých sardinek. Na oficiální focení nakráčel rozesmátý Lars von Trier v zapnuté černé mikině. Tmavý dress code dodržela i Uma Thurman nebo půvabná Stacy Martin.

Shia La Beouf.
Shia La Beouf. | Foto: Reuters

Jen Shia LaBeouf, mladá hollywoodská hvězda akční série Transformers, jako kdyby přišel z lovu křepelek. V pískové čapce, bundě s mikinou, úzkých džínách a zašpiněných vysokých botách žvýkal a potil se, chyběl mu spodní zub. Zaujímal bojové pózy.

Von Trier pak rozepnul mikinu a odhalil tričko se symbolem zlaté canneské palmy a nápisem „persona non grata“, kterou mu festival udělil při minulé návštěvě k filmu Melancholia.

Foto: Reuters

Von Trier tehdy na tiskovou konferenci nakráčel se slovem FUCK vytetovaným na pěsti a vzpomněl, jak mu matka na smrtelné posteli prozradila, kdo je jeho skutečným otcem. Čili ve vontrierovské zkratce: „Zjistil jsem, že nejsem žid, ale nácek.“ Později se omluvil, ale festival se obměkčit nenechal. Herec a režisérův dlouholetý přítel Stellan Skårsgard z akce viní německé sponzory festivalu.

Foto: Reuters

Letos v Berlíně už režisér na tiskovou konferenci nedošel, dodržuje mlčení. Vyslal za sebe producentku Luise Vesthe. Uma Thurman zavzpomínala, jak ji překvapilo, že von Trier pořizuje pětadvacet minut dlouhé záběry. „Točil mě i jak čekám.“ Jediné, v čem musela ubrat, byl temperament: „Lars mi říkal, že přehrávám, ale to u mě není nic nového.“

LaBeouf se zříkal odpovědí a upřeně zíral vpřed. Pak byl přece jenom vyzván, on se nervózně napil, voda mu stékala po bradce. Herec zacitoval Erica Cantonu: „Když racci krouží and rybářskou lodí, je to proto, že čekají sardinky. Děkuju vám moc.“ Načež se zvedl a spěšně odešel. Cantona se takhle vyjádřil před devíti lety poté, co ho tisk pronásledoval za zkopání fanouška.

Ostatní přítomní LaBeoufovi instinktivně zatleskali, ale když následovala otázka, jestli film vyžadoval od herců extra kuráž, pravil Christian Slater: „Scénář byl samozřejmě plný… sardinek.“

Pan zuřivý

LaBeouf, který právě dokončil natáčení válečného dramatu Fury s Bradem Pittem, měl v Berlíně problémy už v hotelu, kde si ho chtělo pár turistů vyfotit. Herec se s nimi zato chtěl prát a rvačce zabránili až jeho přátelé.

Foto: Reuters

Mladý herec ovšem není ve své kůži delší dobu. Chová se podrážděně, na podzim se dostal do podezření, že děj jeho krátkého filmu je zkopírovaný z komiksu Daniela Clowese. LaBeouf začal posílat omluvné věty, které před ním už řekli jiní. Vyhlásil také, že se stahuje z veřejného života a už měsíc na svém Twitteru posílá každodenně vzkaz „Už nejsem slavný.“ V kapitálkách.

Na večerní slavnostní premiéru Nymfomanky pak LaBeouf vykročil v obleku, přes hlavu měl ovšem natažený papírový pytlík, na kterém bylo opět napsáno: „Už nejsem slavný.“

Diskutuje se o tom, že druhý díl Nymfomanky by mohl mít premiéru v květnu Cannes, pozdější Benátky jsou ale možná bezpečnější sázkou, protože celý prodloužený film by měl být k vidění v kinech a na internetu na podzim tohoto roku.

 

Právě se děje

Další zprávy