Sexuální trojka z filmu Stud našla v Singapuru cenzora

Kultura ČTK Kultura, ČTK
24. 4. 2012 11:33
Sexuální scény vadily cenzorům, nůžky zase režisérovi
Foto: Aktuálně.cz

Singapur - Kritikou vyzdvihovaný film o závislosti na sexu diváci v Singapuru neuvidí. Snímek Stud britského režiséra Steva McQueena neprošel nůžkami místních cenzorů, kteří požadovali, aby byla scéna sexu ve třech mezi hlavním hrdinou a dvěma ženami podstatně zkrácena. To ale nedovolil režisér.

I po zásahu cenzora by podle rozhodnutí singapurského Úřadu pro rozvoj médií (MDA) směli film vidět jen diváci starší 21 let. "Nežádali, aby byla vystřižena celá scéna, jen měli pocit, že je příliš dlouhá," řekla mluvčí distributora Cathay-Keris Films. "Pan McQueen má ale pocit, že je důležité, aby jeho práce byla viděna tak, jak byla zamýšlena, a tudíž nesouhlasil s tím, aby byl jeho film jakýmkoli způsobem vystříhán," dodala mluvčí. "Respektujeme jeho rozhodnutí. Film nebude uveden do singapurských kin."

Singapurský kritik Alex Au se do rozhodnutí MDA rozhořčeně opřel. "Pokud si MDA myslí, že scéna sexu ve třech je příliš 'dlouhá a otevřená', co to ve skutečnosti znamená?" napsal na svém blogu. "Pyšníme se tím, že patříme do rozvinutého světa a mluvíme o tom, že jsme 'světová třída' v tomhle a tamtom, ale zároveň požíváme autokratické metody rozvojových zemí."

Stud byl natáčen v New Yorku v únoru a březnu 2011 a je druhým společným filmem režiséra Steva McQueena (Hlad) a herce Michaela Fassbendera (Hanebný pancharti, Fish Tank, Jana Eyrová, Nebezpečná metoda). Sleduje osudy třicátníka Brandona Sullivana, který pracuje ve finanční sféře a trpí posedlostí sexem. V jeho případě už zdaleka nejde o to, že by si nezávazně užíval. Neovladatelná touha ho sžírá a ubližuje i okolí. Nedokáže navázat pevný vztah, od lidí se spíš izoluje, většinu času mu zabírá nacházení způsobů, jak se uspokojit.

Čtěte také:
Recenze: Stud zmizel, zbyla jen přehlídka necudností

Foto: Aktuálně.cz

Naostro se natáčely i záběry Brandonova/Fassbenderova ranního močení, kdy nebyl použit žádný dublér ani umělý penis; hodně naostro, i když bez penetrace, byla nasnímána scéna soulože u okna hotelu s výhledem na ulici.

"Jaký má ale tato přehlídka necudnosti smysl? Překvapivě z filmu není cítit touha šokovat; vše (až na jednu estétskou scénu soulože se dvěma prostitutkami) se prezentuje jako to nejobyčejnější, co můžeme vidět. Poukazuje se tím právě na zevšednění něčeho, co má být vzrušující. První záběr zcela nahého Michaela Fassbendera kráčejícího ke kameře napoprvé nutí údivem vydechnout - něco takového nebývá v kinodistribuci zvykem, notabene u někoho, kdo už získal status hvězdy. Ale další záběry už nás cíleně ubíjejí jistou monotónností," napsal v recenzi pro Aktuálně.cz Kamil Fila.

Za herecký výkon byl Fassbender nominován na Zlatý glóbus a loni na festivalu v Benátkách získal Volpiho pohár. Snímek tam ocenila porota Mezinárodní federace filmových kritiků FIPRESCI.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

 

Právě se děje

Další zprávy