Sex a násilí o Vánocích. Nymfomanka v českých kinech

Kultura ČTK Kultura, ČTK
22. 10. 2013 15:02
Film Larse von Triera vstoupí do českých kin 26. prosince
Foto: nymphomaniacthemovie.com

Praha - Nový film dánského režiséra Larse von Triera, čtyřhodinový opus Nymfomanka, budou česká kina uvádět ve dvou dílech. První vstoupí do kin netradičně 26. prosince. Druhý se objeví 9. ledna.

"Chceme dát divákům příležitost zhlédnout Nymfomanku o Vánocích, tedy v čase, kdy k sobě mají lidé nejblíže," řekl ředitel distribuční společnosti Aerofilms Ivo Andrle.

Čtěte také
Lars von Trier je posedlý sexem, má ale i vyšší ambice

Společnost Aerofilms zároveň vyhlašuje soutěž Vyhraj premiéru, v níž mohou diváci svému oblíbenému kinu pomoci získat šanci uvést první díl s jednodenním předstihem. Divácké hlasování o místo předpremiéry bude spuštěno v nejbližších dnech, start soutěže Aerofilms oznámí na profilu Facebooku.

Andrle, který finální střih filmu viděl v srpnu v Kodani, popřel fámy, že do kin směřuje cenzurovaná verze. "Nymfomanka obsahuje množství sexuálně explicitních scén a materiálu, který je pro účely kinodistribuce nezvykle otevřený. Erotika a násilí, které se ve filmu také objevuje, však rozhodně nejsou samoúčelné - jedná se o komplexní dílo, které životní příběh nymfomanky i lidskou sexualitu obecně nahlíží z mnoha stran," vysvětlil za distribuční společnost Jan Noháč.

Podívejte se na plakáty k filmu Nymfomanka:

Stopáž filmu se blíží čtyřem hodinám, pro pohodlí diváka je proto Nymfomanka rozdělena na dva díly, které budou do kin uvedené s dvoutýdenním odstupem.

Očekávaná novinka enfant terrible světového filmu a jedné z největších režisérských osobností současnosti Larse von Triera vypráví divoký a poetický příběh jedné ženy od dětství až do středního věku. Otevřeným přístupem k sexualitě film vzbuzuje kontroverze již dlouho před svým uvedením. Na plátně se objeví Charlotte Gainsbourgová, Stellan Skarsgard, Stacy Martin, Shia LaBeouf a další.

Dánský režisér Lars von Trier je jedním z nejinvenčnějších filmařů současnosti s mimořádným autorským rukopisem. Každý jeho nový film slibuje konfrontaci s něčím, co se na filmovém plátně běžně nezobrazuje. Režisér rád šokuje a boří společenská tabu, ať už jde o otevřenost sexuálních scén či silnou dávku černého humoru.

Jeho filmy často dělí diváky i kritiky. Pro některé jsou jeho filmy plné rafinovaných poselství, šifer a symbolů, druhá část režiséra zatracuje za jeho posedlost zobrazováním emocí obnažených až dřeň a detailů balancujících na hranici vkusu. Mezi jeho nejznámější snímky patří Prolomit vlny, Tanec v temnotách, Melancholie, Dogville, Kdo je tady ředitel? a Antikrist.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy