Šestý filmový Potter posouvá premiéru o osm měsíců

Irena Hejdová Irena Hejdová
15. 8. 2008 10:40
Diváci se Prince dvojí krve dočkají až v červenci 2009
Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Pravidelní návštěvníci Bradavic mohou přestat balit. O celých osm měsíců se posunula premiéra adaptace šesté knihy čarodějnické série.

Film Harry Potter s podtitulem Princ dvojí krve místo listopadového uvedení diváci na celém světě včetně České republiky uvidí v červenci 2009.

Podle prezidenta studia Warner Bros, Alana Horna, bylo datum premiéry posunuto kvůli tomu, že v Harry Potterovi studio vidí svůj hit příštího léta.

"Film je hotový, kompletně, stoprocentně a přesně na čas. Neměli jsem žádná zpoždění, sám jsem ho už viděl a je úžasný. Do kin by mohl klidně vstoupit v listopadu," řekl - jako by netušil, že tím proti studiu poštve netrpělivé potterovské fanoušky.

Joanne Kathleen Rowlingová představila svou novou knihu o Harrym Potterovi.
Joanne Kathleen Rowlingová představila svou novou knihu o Harrym Potterovi. | Foto: Reuters
Trailer: V traileru na nového Pottera se ukázal Voldemort
Potter o Potterovi: Nový Potter bude jako Trainspotting, říká Radcliffe

Producent potterovské série David Heyman si přisadil: "Jsem opravdu hrdý na tento poslední film a na práci Davida Yatese a celého skvělého štábu. Už se těšíme, až se o tenhle zážitek podělíme s fanoušky na celém světě, i když si na to budeme muset ještě chvíli počkat."

Prezident Warnerů si nezapomněl šťouchnout do stávky scénáristů, která ochromila hollywoodský průmysl na přelomu minulého a tohoto roku, a připustil, že se protesty nepřímo na Harrym podepsaly. 

Foto: Aktuálně.cz

Řada projektů prý nabrala velké zpoždění; některé se hromadí na konec roku, jiné naopak vypadly z distribučních plánů na příští léto. To všechno vytvořilo pěkné letní okénko pro Harryho: "Víme, že letní sezona je ideálním obdobím pro rodinné filmy, jak nám dokázal i úspěch posledního potterovského filmu, který je po prvním dílu druhým nejvýdělečnějším snímkem série."

Šesté pokračování potterovských dobrodružství mělo světovou premiéru plánovanou na 17. listopad, do českých kin pak měl dorazit 27. listopadu.

Díky odsunu premiéry nabere zpoždění celá série. Mezi uvedením adaptací páté a šesté knihy J. K. Rowlingové tak nastane dvouroční odstup.

Foto: Aktuálně.cz

Na druhou stranu - jak zdůrazňují Warneři - se zkrátí rozestup mezi šestým pokračováním a posledními dvěma díly série, do kterých se rozloží obsáhlá sedmá a závěrečná kniha celé ságy Harry Potter a relikvie smrti. Dvojfilm se bude simultánně natáčet příští rok.

Je jasné, že ve svých rolích se tu vrátí všichni hlavní hrdinové, i když už poněkud odrostlí dětským bačkůrkám, v nichž vstupovali před lety do tohoto projektu. Tedy Daniel Radcliffe, Rupert Grint i Emma Watson.

"Práce na Princi dvojí krve byla prostě skvělá," rozplývá se režisér David Yates, který se příští rok vrhne i do natáčení posledních dvou filmů série. "Dan, Ruppert a Emma pokračují ve své úžasné práci a noví členové hereckého týmu přinesli do Bradavic čerstvý vzduch."

Harry Potter a Princ dvojí krve měl do kin slavnostně vstoupit takzvanou královskou premiérou, tedy za účasti některých členů britského královského dvora, kteří si každý rok tradičně vyberou jeden film k milostivému shlédnutí.

"Změna premiéry neovlivní naplánované premiéry dalších filmů," tvrdí Jeff Robinov, prezident skupiny Warner Bros Motion Picture.

Podle Yatese natáčení dvou posledních filmů začne už v únoru. První část z dvoudílné adaptace posledního dílu by pak do kin měla vstoupit v listopadu 2010.

 

Právě se děje

Další zprávy