Šestý díl hororové série Saw už straží pasti na diváky

Kamil Fila Kamil Fila
26. 10. 2009 21:00
Hvězdný chlapec i letkyně šli pod mučicí pilku
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Když se v roce 2004 zjevil nízkorozpočtový horor Saw, ozvaly se hlasy, že jde sice o relativně originální dílo, které ale může snadno zdegenerovat a rozmělnit se v mnoha pokračováních. A tak se i stalo.

Rok co rok přichází další díl Saw (tedy řezací pily), což poznáme podle vynalézavých plakátů, kde se množí prsty a vytrhané zuby symbolizující pořadovou číslovku; ale skládačka (jigsaw) ne a ne být hotová.

První díl totiž stál asi 1,5 milionu dolarů a jen v USA utržil v kinech 55 milionů. Další díly sice stály kolem 10 milionů - své si vybrali hlavně scenáristé, kteří vymýšlejí stále komplikovanější zápletky, proč pan Skládačka někoho mučí. Ale na tržbách v Americe získávaly kolem 60-80 milionů a v okolním světě navrch podobné částky.

Foto: Aktuálně.cz

A hlavně vždy měly fantastické první víkendy - kolem 30 milionů. Zkrátka, mučeníčko, to je naše potěšeníčko, mohli si mnout ruce producenti, kteří snímky ze série Saw prodávají jako „kritiku násilné západní společnosti posedlé smrtí a reality show".

Kritici si se Saw nevědí příliš rady, protože dotyčné snímky opravdu nejsou vůbec hloupé; naopak, jejich hlavním problémem je až přílišná sofistikovanost. Poslední díl je tedy některými recenzenty zatracován jako „stejně krvavý hnus jako ty předchozí" a zároveň jinými oceňován jako jeden z nejvynalézavějších dílů celé „ságy", která tradičně přichází do kin vždy před Halloweenem.

Čtěte také:
Chlupaté divočiny pro děti přilákaly do kin dospělé

Tentokrát prý s sebou nese i politické podtexty ohledně stavu amerického zdravotnictví. Lze tedy předpokládat, že si ho jako výchovnou podívanou nenechá ujít ani Barack Obama.

Saw VI nicméně svůj víkendový žebříček nevyhrál. Se 14, 8 miliony dolarů na víkendových tržbách ve 3036 sálech se musel sklonit před největším komerčním fenoménem letoška - superlevným hororem Paranormální aktivita, který v pouhých 1945 sálech tentokrát nahrabal 22 milionů a na rozdíl ode všech jiných filmů je zatím každým týdnem silnější. Snímek za 15 tisíc dolarů už vydělal doma 62,5 milionu.

Foto: Aktuálně.cz

Další tři novinky týdne vedle této dvouhororové kombinace musely kapitulovat. Zvláště to musí mrzet tvůrce animáku Astro Boy, který stál přes 65 milionů, ale za první víkend utržil pouhých 7 milionů a skončil až šestý. Dostaly se před něj premiéry z minulého týdne - vítězná animovaná adaptace Sendakovy klasiky Tam, kde žijí divočiny a  thriller Law Abiding Citizen (Ctihodný občan)  - ale i komediální trvalka Trable v ráji (Couple Retreat).

Předpoklad, že si lidé budou pamatovat starý japonský seriál z 60. let, tedy vůbec nevyšel. Astro Boy - robotický chlapec, kterého sestrojí geniální vědec podle svého zemřelého synka - nemá v současné popkultuře silné zázemí a vedle novodobých superhrdinů působí nemoderně. Podobně se před časem nevydařila ani sázka na jiný starý japonský animák (anime) Speed Racer.

Hororová komedie Cirque du Freak: The Vampire Assistant vypráví - jak název naznačuje - o teenagerovi, který se stane asistentem cirkusáka, který je ve skutečnosti upír. Film režíroval Paul Weitz, jehož bratr Chris teď stoj za pokračováním upíří série Twilight.

Foto: Aktuálně.cz

Oba filmy navíc mají i podobné plakáty, jen Cirque du Freak je komedie záměrná. Ze sumy 6, 3 milionu za první víkend o osmého místa se ale producenti, kteří do snímku investovali přes 40 milionů, asi za břicho moc nepopadají.

Zdaleka nejhůře na tom ovšem je životopis slavné letkyně Amelie Erhartové s Hilary Swankovou v hlavní roli. Je sice pravda, že nasazení v 800 kopiích má být spíš jen rozjezd po ranveji, ale 4 miliony dolarů opět nevěstí nic dobrého.

Film, který by možná rád slavil úspěchy jako Scorseseho Letec s Leonardem DiCapriem, se nedočká asi ani komerčního úspěchu, natožpak úspěchu na Oscarech. A kritické ohlasy jsou zatím mrazivé - prý připomíná jen návštěvu leteckého muzea, ale ne strhující portrét živočišné ženy, která svým osobním příkladem značně přispěla k emancipačnímu hnutí.

 

Právě se děje

Další zprávy