Seriál Amazonu ze světa Pána prstenů bude mít premiéru příští rok

Reuters Kultura Reuters, AP, Kultura
3. 8. 2021 11:45
Televizní seriál ze světa Pána prstenů uvede videotéka Amazon Prime Video v září 2022, každý týden bude vydávat novou epizodu. Firma to oznámila v pondělí, kdy skončilo natáčení první řady na Novém Zélandě. Tam začátkem tisíciletí vznikla také stejnojmenná filmová trilogie.
První snímek ze seriálu Pán prstenů.
První snímek ze seriálu Pán prstenů. | Foto: Amazon Studios

Novinka z fiktivního světa Středozem se odehrává o tisíce let dřív, představí tak jiné postavy i herce. Amazon za výrobu první řady zaplatil 465 milionů dolarů, v přepočtu téměř 10 miliard korun, což z Pána prstenů dělá jeden z nejdražších seriálů všech dob.

Amazon Studios, filmová odnož společnosti Amazon.com, předběžně plánuje natočit pět řad. Cílem je navýšit počet předplatitelů streamovací služby Prime Video, která konkuruje Netflixu či HBO.

Autoři již dříve oznámili účast dvou herců známých z Hry o trůny. Právě úspěch této fantasy od HBO bývá označován za vzor, který chce Amazon zopakovat. V seriálu mají hrát Angličan Robert Aramayo, jenž ve Hře o trůny ztvárnil mladého Neda Starka, a Joseph Mawle, představitel Nedova mladšího bratra Benjena Starka.

Dále v Pánovi prstenů hrají Velšan Owain Arthur známý z působení v Královské shakespearovské společnosti, íránská rodačka Nazanin Boniadiová ze seriálu Ve jménu vlasti, Australan Tom Budge nebo Velšanka Morfydd Clarková. Roli dostala také mladá Slovenka narozená v USA Ema Horvathová. Debutovala před třemi roky jako Shell v psychologickém hororu Like.Share.Follow.

První dvě epizody natočí Španěl Juan Antonio Bayona, autor Jurského světa: Zániku říše.

Seriál Pán prstenů má dějově předcházet událostem ze Společenstva Prstenu, prvního dílu třísvazkového eposu J. R. R. Tolkiena. Zasazený je do takzvaného druhého věku, který trval 3441 let a během nějž došlo k ukování Prstenů moci. Druhý věk v historii Středozemě začíná vypovězením temného pána Morgotha a končí tím, když spojenectví lidí a elfů poprvé porazí jeho služebníka Saurona. Z toho se později stane antagonista trilogie knih a filmů Pán prstenů.

 

Právě se děje

Další zprávy