Senzační úspěch Hledá se Dory. Takhle raketový start ještě v USA žádný animák neměl

Kultura Kultura
Aktualizováno 20. 6. 2016 16:25
Film Hledá se Dory, jež po třinácti letech volně navazuje na snímek Hledá se Nemo, zaznamenal nejlepší debut animáku v historii americké kinematografie. Za premiérový víkend vydělal v USA 136 milionů dolarů. Dory se dostala také do čela víkendové návštěvnosti českých kin.
Hledá se Dory - český trailer | Video: Disney

Po třinácti letech od chvíle, kdy do kin vtrhla oranžová rybička Nemo, ji následovala její modrá a zapomnětlivá kamarádka Dory. Volné pokračování Hledá se Dory během premiérového víkendu vydělalo v severoamerických kinech 136,2 milionů dolarů. Stalo se tak nejlépe debutujícím animákem všech dob, když jasně porazilo dosavadního lídra Toy Story 3 (110,3 milionů dolarů).

Je také druhým nejlepším červnovým debutem mezi všemi filmy, lépe si vedl pouze loňský Jurský svět. Raketový nástup podle odborníků dokázal, že nejde o rodinný film, nýbrž o snímek pro všechny. Dory může pomoci celému filmovému trhu v USA, který se nyní nacházel v útlumu, uvedl britský deník The Guardian.

Dory rovněž proplula do čela víkendové návštěvnosti českých kin, a to ihned po svém uvedení do tuzemské distribuce. Do kin přilákala za první víkend přes 78 000 malých i dospělých diváků, kteří v pokladnách kin nechali 11 milionů korun, oznámila Unie filmových distributorů.

Na druhém místě je americký fantasy film Warcraft: První střet založený na sérii počítačových her. Snímek režiséra Duncana Jonese, syna zesnulého hudebníka Davida Bowieho, za dva týdny přilákal přes 208 000 diváků. Třetí skončil americký horor V zajetí démonů 2, na který se během 14 dnů vypravilo téměř 65 000 lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy