Sedmý díl šestidílné ságy Hvězdných válek míří do kin

Kamil Fila Kamil Fila
14. 7. 2008 9:00
Vesmír slavné ságy rozšíří animovaný film a seriál

Londýn - George Lucas sice prohlásil, že další celovečerní film z prostředí "v jedné předaleké galaxii" už nebude, nicméně hned po premiéře Pomsty Sithů oznámil vývoj animovaného televizního seriálu Clone Wars. Výsledek fanoušci uvidí za měsíc, a dokonce si budou moct koupit lísky na slavnostní premiéru.

První uvedení filmu, který ohlašuje stejnojmenný seriál, se odehraje 10. srpna v hollywoodském Egyptian Theatre. Jednom ze dvou míst, kde se hrál v roce 1980 pátý, ale tehdy teprve druhý díl ságy nazvaný Impérium vrací úder.

Foto: Archiv

První série Hvězdných válek totiž začínala od Epizody IV: Nové naděje v roce 1977. Bylo nasnadě, že jednou vzniknou epizody I až III. K nim se producent, scenárista a režisér vrátil po pětadvaceti letech a v roce 2005 ságu uzavřel filmem s podtitulem Pomsta Sithů.

Mezitím ke Hvězdným válkám vznikly další přidružené projekty: dva hrané filmy a jeden animovaný seriál věnován nesnesitelně roztomilým Ewokům v průběhu 80. let a dále desítky počítačových her od akčních přes strategie až po adventury. K tomu existuje řada licencovaných paperbackových románů.

Všechny tyto svého druhu merchandisingové produkty postupně rozšiřují vesmír Hvězdných válek; fanouškové tu mohou dlouhodobě pobývat, studovat geografii a rodokmeny různých ras a rodů.

Star Wars: Pomsta Sithů
Star Wars: Pomsta Sithů | Foto: Bontonfilm
Čtěte také:
Mytologie ságy: Star Wars měly třicetiny

Situace kolem nového přírůstku je ovšem malinko nepřehledná, protože jeden seriál Clone Wars už existuje. Vznikl v roce 2003 a vysílal se až do roku 2005. Byl ovšem animován dvourozměrně, stylem specifickým pro svého autora Genndyho Tartakovského, do jehož filmografie patří parodicky stylizované animáky Dexter´s Laboratory a Samurai Jack.

Nové Clone Wars byly animovány trojrozměrně v počítačích, nicméně vzhled postav napovídá, že tvůrci se tentokrát nevydali cestou fotorealismu; zřejmě poučeni nezdarem několika digitálně dělaných snímků, které se holedbaly, že budou nerozeznatelné od hraných.

Foto: Archiv

Výsledek připomíná spíš počítačovou hru - která bude ostatně k mání - a fanoušky rozděluje na spokojené a nespokojené. Ti druzí se diví už proto, že se na animaci podílela proslulá Lucasova triková společnost ILM.

Ani děj není přijímán jednoznačně, ale natěšenost zřejmě nakonec zvítězí. "Snaha propojit druhý a třetí díl sice působí trochu vynuceně, mnohem víc bychom asi uvítali nějakou vedlejší linii o Jediích, které vůbec neznáme. Ale od toho Lucas chystá zase jiný seriál. Zatím tedy zvedám palec nahoru a doufám, že Clone Wars roztažené do celovečeráku budou alespoň způli tak cool jako trailer," píše server moviezone.cz.

Clone Wars pak vstoupí do amerických kin 15. srpna - tedy dřív, než bude na podzim na stanicích Cartoon Network a TNT uveden stejnojmenný seriál, který by měl mít pětadvacet půlhodinových dílů.

Foto: Archiv

Film i seriál by měl časově vyplňovat události odehrávající se mezi Epizodou II: Klony útočí a Epizodou III: Pomsta Sithů - tedy v době, kdy vrůstá napětí mezi Galaktickou republikou a Obchodní konfederací.

Mladá padawanka Ahsoka Tano dostala svého mistra, kterým není nikdo jiný než Anakin Skywalker. Spolu s Obi-Wan Kenobim mají prý vyšetřit únos syna hermafroditní obludy, jinak známého bosse podsvětí jménem Jabba Hutt.

Diváci se v celovečerních Válkách klonů znovu mají setkat na straně dobra i Padmé Amidalou, na straně zla Darthem Sidiousem, hrabětem Dooku i generálem Grievousem - což byly postavy, jež měly v hraných filmech poměrně málo prostoru.

Lucas, který se na Clone Wars podílí z pozice producenta, je považuje za průlomové dílo v oblasti animace a nejlepší způsob, jak vyprávět příběh Hvězdných válek dál. Zajímavé je, že Lucas poprvé nepůjde do kin pod hlavičkou studia 20th Century Fox, ale Warner Bros.

Hvězdné války se od doby vzniku staly obrovským pop kulturním fenoménem. Existují stovky napodobitelů a parodií. Mezi nejslavnější případy patří fenomén Tureckých hvězdných válek, japonského hentai anime Star Ballz, virální video Star Wars Kid či vystřižená sexuální scéna z Pomsty Sithů.

 

Právě se děje

Další zprávy