Bezmoc Hollywoodu? Na diváky se hrnou předělávky Sedmi statečných a Bena Hura

Martin Svoboda Martin Svoboda
Aktualizováno 21. 7. 2016 21:48
Do kin míří nové verze jedenáctioscarového Bena Hura a notoricky známého westernu Sedm statečných. Současný Hollywood funguje na principu dlouhodobého budování značek, o zažehnutí série se silným obchodním potenciálem sní každý producent a snadnější je nezačínat od nuly, píše o chystané vlně předělávek starých filmových klasik Martin Svoboda.
Ben Hur
Ben Hur | Foto: Paramount Pictures

Diváci už triky hollywoodských producentů prokoukli a staví se k nim negativně. Dnes již nestačí nezvat něco „remakem“, marketingoví odborníci proto pod různými záminkami hledají nová označení, takže se na nás valí vlny rebootů, restartů a reimaginací. Jsou to sice různá slova, která ale sledují společný cíl – vytěžit co nejvíce ze zaběhnutého jména.

Navracení se ke klasikám či filmovým kultům ale rozděluje diváky dál, ať se nazve jakkoliv. Důkazem jsou předělávky velkých amerických klasik Ben Hur a Sedm statečných, které vstoupí v srpnu, resp. září do českých kin. 

Když dva dělají totéž...

Oba snímky mají podobnou výchozí pozici. Jejich předlohy přišly do kin v rozmezí dvou sezon na přelomu 50. a 60. let a ani jedna nebyla originálem – Ben Hur je několikerou adaptací románu Lewise Wallace a Sedm statečných opakuje neméně pověstnou Kurosawovu podívanou Sedm samurajů. Přesto je Sedm statečných očekáváno s o dost větší vstřícností.

V jejich čele stojí režisér Antoine Fuqua s poněkud rozporuplnou tvůrčí minulostí (sahající od odmítnutého Krále Artuše po celkem ceněný Training Day). Povolal své známé herce Denzela Washingtona a Ethana Hawkea, získal i největší současnou hvězdu Chrise Pratta (Strážci galaxie, Jurský svět) a postavil je do čela týmu, který udělá přesně to, co od Sedmi statečných čekáte – postaví se proti gangu banditů, kteří ohrožují místní bezbrannou vesnici.

Češi rádi poukazují na domnělou hyperkorektnost Hollywoodu, takže si mnozí jistě všimnou, že v týmu už nemáme Yula Brynnera (s rusko-rumunsko-mongolskými předky) a šest bělochů, ale i černocha, indiána, Asiata a Mexičana. I kdyby šlo o úlitbu (i když úlitbu obchodní, a ne etickou), tak dává pragmatický smysl – sedm protagonistů není málo a čím odlišnější budou už na pohled, tím snáz u nich vznikne alespoň iluze charakteru.

Sedm statečných - trailer | Video: Sony Pictures

Ben Hura se ujal ruský režisér Timur Bekmambetov (Noční hlídka, Abraham Lincoln: Lovec upírů) a obsadil Jacka Hustona a Morgana Freemana. Jeho hyperaktivní režie spoléhající na digitální efekty útočí z každého traileru. Zatímco Sedm statečných se pokouší evokovat dravý, ale nakonec vlastně klasický, poctivý a hutný western, Bekmambetov připomíná spíš úvodní video počítačové hry než podívanou známou především velkolepou fyzickou výpravou.

... není to totéž

Neexistuje recept pro to, kdy přesně točení nových verzí má a nemá smysl, respektive kdy bude a kdy nebude přijato publikem pozitivně. U Sedmi statečných a Ben Hura můžeme ale celkem odhadnout, proč jsou reakce tak rozdílné.

Kouzlo Statečných spočívá v banálním, ale zato silném a nadčasovém námětu, v němž se skupinka špinavých bojovníků promění v hrdiny a postaví se na stranu slabších. Tento námět může být celkem nenásilně aplikován zas a znovu, aby bylo jeho kouzlo zachováno – vždyť přežil i transformaci z japonského do amerického prostředí.

Pověst Ben Hura (trochu paradoxně, když jde původně o knižní adaptaci) nikdy nestála na námětu, hrdinech, ději – ale na ikonických záběrech, na konkrétních obrazech. Už z trailerů poznáme, že Bekmambetov se sice snaží být divočejší, ale tyto ikonické momenty bude otrocky napodobovat. Chápe, že Ben Hur není Ben Hurem pro svůj příběh, ale pro vzrušující jezdecký souboj na jeho konci. A právě toto kopírování provokuje a odhaluje zbytečnost remaku, který nepřináší nic nového a posouvá se od předlohy jen tak daleko, aby se mohl v nutných momentech vrátit k imitaci.

Ben Hur - trailer | Video: Paramount Pictures

I Sedm statečných má své ikonické chvíle, související předně se sedmi hrdiny cválajícími za doprovodu kultovní hudební melodie Elmera Bernsteina. Trailery místo ní spoléhají na cover House of the Rising Sun či Kanyeho Westa. Mohou si to dovolit – síla Statečných je mnohem univerzálnější, tvůrci jsou mnohem svobodnější. Kdyby v traileru užili pověstnou znělku, zbytečně by se zavázali k následování něčeho, co následovat nemusí.

Zatím nemůžeme s jistotou říct, leda tušit, že Sedm statečných bude lepší film než Ben Hur. I přes shodnou výchozí pozici však vypadají smysluplněji, lákavěji, plnohodnotněji než Bekmambetovovo imitování něčeho, co v době digitálních triků beztak nemůže být úspěšně imitováno. Ben Hur přijde do českých kin 25. srpna, Sedm statečných o měsíc později 22. září.

 

Právě se děje

Další zprávy