Mají algoritmy právo na život? Sedm experimentálních tipů z jihlavského festivalu

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
26. 10. 2021 17:36
Experimentální sekce Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava, který začal toto úterý a potrvá do neděle 31. října, promítne esej o přírodě z počítačových her, snovou vzpomínku na bicykly v pekingských ulicích nebo pohled na betonové komplexy někdejších novozélandských mrazíren, ze kterých se staly ruiny prorůstající zelení. Zkáza si v nich podává ruku s krásou.
Trailer z filmu Vražedný řetězec.
Trailer z filmu Vražedný řetězec. | Video: MFDF Ji.hlava

Vražedný řetězec

Režie: Brit Bunkley, sekce Fascinace

Novozélandské mrazírny byly dlouho páteří tamního průmyslu. Od vstupu Velké Británie do Evropského hospodářského společenství v roce 1973 však byznys se zpracováním zvířat na maso a další produkty upadal. Z rozlehlých betonových komplexů se staly ruiny. Ale neobyčejné ruiny.

Novozélandský umělec Brit Bunkley pozoruje podivuhodný „ekosystém“, v němž betonem prorůstá zeleň, zkáza si podává ruku s krásou a ty obrazy vypadají jako z postapokalyptického filmu líčícího svět, kde už člověk dávno není pánem. A náhle se vyobrazená industriální krajina propadá do temnoty. Podobá se spíše uměle vytvořené lokaci ve videohře.

Bunkley mísí dokumentární záběry s animací a tak jako ve většině své tvorby zkoumá majestátnost krajiny i dopady lidského hýření. Mlčky, beze slov, jen sugestivními audiovizuálními obrazy, které vycházejí ze skutečnosti. Přitom křičí, že apokalypsa je blízko.

 

Právě se děje

Další zprávy