Mají algoritmy právo na život? Sedm experimentálních tipů z jihlavského festivalu

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
26. 10. 2021 17:36
Experimentální sekce Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava, který začal toto úterý a potrvá do neděle 31. října, promítne esej o přírodě z počítačových her, snovou vzpomínku na bicykly v pekingských ulicích nebo pohled na betonové komplexy někdejších novozélandských mrazíren, ze kterých se staly ruiny prorůstající zelení. Zkáza si v nich podává ruku s krásou.
Snímek z Na čem záleží.
Snímek z Na čem záleží. | Foto: MFDF Ji.hlava

Na čem záleží

Režie: Francisca Duran, sekce Fascinace: Kořeny

Za zvuků abstraktní hudby se plátnem převalují shluky čehosi, snad stébel trávy, snad nedokonalostí na samotném filmovém pásu. V tom se z hlubin archivů vyloupne jasný obraz. Na černobílém záběru usmívající se žena v rukou za křídla drží obří mrtvou sovu a vystavuje ji na odiv jako podivnou kuriozitu.

Kanadská umělkyně v předloňském snímku Na čem záleží zkoumá chorobný vztah člověka ke zvířatům. Ovlivnila ji esej teoretičky Donny Harawayové, z níž si půjčuje pár vět a přetváří je do podoby poetického proudu slov. Ta film rytmizují. Využívá také rozličných filmových triků, od animování přímo v kameře po takzvané fytogramy, které vznikají chemickými reakcemi rostlin na fotografické emulzi.

Snímek je součástí sekce Fascinace: Kořeny, v níž se různí filmaři vracejí ke kořenům v přenesené i přímé, fyzické podobě. V případě Na čem záleží jde o silné etické téma, které se manifestuje přímo na filmovém pásu, kde obraz ženy se sovou pozvolna rozežírají různé, v jádru primitivní tvůrčí techniky. Výsledkem je dekadentní pomsta čehosi prapůvodního na lidské pýše. K divákům vysílá silný vizuální direkt.

 

Právě se děje

Další zprávy