Mají algoritmy právo na život? Sedm experimentálních tipů z jihlavského festivalu

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
26. 10. 2021 17:36
Experimentální sekce Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava, který začal toto úterý a potrvá do neděle 31. října, promítne esej o přírodě z počítačových her, snovou vzpomínku na bicykly v pekingských ulicích nebo pohled na betonové komplexy někdejších novozélandských mrazíren, ze kterých se staly ruiny prorůstající zelení. Zkáza si v nich podává ruku s krásou.
Trailer z filmu Chvála dialektiky. | Video: MFDF Ji.hlava

Chvála dialektiky

Režie: Zbyněk Baladrán, sekce Fascinace: Exprmntl.cz

Uprostřed nicoty se objevují torza různých prostředí a kamera jimi prolétá jako na cestě do oka malströmu. Japonský hlas k tomu vypráví zvláštní historky. Třeba o starci, který se nevyznal v lidech.

„Znát lidi je potřeba jenom tam, kde se vykořisťuje. Myslet znamená měnit. Když na někoho myslím, tak ho měním,“ odvíjejí se krátké, zenově znějící příběhy, které český umělec Zbyněk Baladrán vydestiloval z povídkové knihy Bertolta Brechta Historky o panu Keunerovi.

„Tento videofilm hledá cestu do reality prostřednictvím symbolických znaků. Použité analogové obrazy se stávají lhostejnými trojrozměrnými milníky podivných vyprávění,“ komentuje poněkud záhadně Baladrán dílo vytvořené pro výstavu ve španělském San Sebastiánu. Opět si hraje s významy pomocí prvků obyčejného světa a vyprávěnek o pravdě, násilí a dalších obecných fenoménech lidského konání. Halí je do tajuplného konceptuálního hávu.

 

Právě se děje

Další zprávy