Sebevrah Brosnan se pustil na Dlouhou cestu dolů

Šimon Šafránek, Berlín
12. 2. 2014 17:52
Pierce Brosnan přijel do Berlína uvést černou komedii o sebevraždách Dlouhá cesta dolů podle románu "fanouška Arsenalu" Nicka Hornbyho.
Podívejte se na ukázku z filmu Dlouhá cesta dolů podle románu Nicka Hornbyho.

Berlín (od našeho spolupracovníka) - Martin Sharp (Pierce Brosnan) se chce zabít. Má pro to spoustu dobrých důvodů (aféra s nezletilou, rozpad rodiny). O silvestrovské noci se vyšplhá na střechu londýnského věžáku, zapálí si doutník a odhodlává se k poslednímu skoku.

Dlouhá cesta dolů.
Dlouhá cesta dolů. | Foto: Aktuálně.cz

Náhle se na střeše objeví další tři sebevrazi. Maureen (Toni Collette), která si vyčítá, že se špatně stará o syna, mladinká dcera známého politika Jess (Imogen Poots) a neúspěšný rocker JJ (Aaron Paul). Zaskočeni přítomností druhých, hrdinové svůj plán na brzkou smrt přehodnotí. Řeknou si o svých trablech a uzavřou dohodu, že se nepokusí zabít alespoň do svatého Valentýna. Celou událost rozmaže tisk a Sharpova snaha něco z toho dostat napáchá víc škody než užitku. Kvartet prchá před pozorností médií do Španělska, kde mají hrdinové čas a prostor víc se poznat.

Souhra talentů

Dlouhá cesta dolů je adaptací známého románu Nicka Hornbyho, režíroval Pascal Chaumeil, autor komedie (K)lamač srdcí a též milovník Hornbyho knih. Film je poměrně slušnou černou komedií, která stojí na výjimečné souhře hereckých talentů.

Aaron Paul hraje vnitřního rozervance, podobně jako když v seriálu Perníkový táta ztvárnil Jesseho Pinkmana. Půvabná Imogen Poots patří mezi nastupující britské talenty a Pierce Brosnan pokračuje ve své post-bondovské krasojízdě, která se zdá být velmi bezstarostná.

„Jsem moc rád, že můžu být hercem, baví mě pracovat, chci pracovat, musím pracovat,“ zopakoval šarmantní, leč lehce ospalý Pierce Brosnan v Berlíně svou oblíbenou větu, již jsem od něj slyšel už o den dříve během rozhovoru.

Agent, který zachránil život

Brosnan má zřejmě nejpevnější stisk ruky na festivalovém okruhu, rozhovory ale nepatří mezi jeho hobby. Přesto se podělil o historku, jak jako mladý zachránil život dívce, která chtěla skočit z mostu.

Dlouhá cesta dolů.
Dlouhá cesta dolů. | Foto: Aktuálně.cz

„Začal jsem na ni mluvit, povídali jsme si,“ řekl k situaci, která až nepříjemně připomínala exposé Dlouhé cesty dolů. Brosnan se také jenom oklepal hrůzou při vzpomínce na natáčení písní pro muzikál Mamma Mia: „Nakonec jsem ale dostal zlatou desku,“ smál se muž, který byl na berlínském festivalu naposledy s thrillerem Muž ve stínu od Romana Polanského.

Dlouhá cesta dolů je pro něj zajímavým zpestřením mezi romantickými komediemi a akčními thrillery – na konci roku se ostatně vrací i do špionážního žánru s thrillerem November Man, kde bude hrát ex-agenta CIA. „Bond je pro mě dar, který mi umožnil mít mezinárodní kariéru,“ poděkoval nakonec postavě, která definovala jeho kariéru.

Foto: Reuters

Na setkání přišel i romanopisec a velký fanoušek fotbalového Arsenalu Nick Hornby. „Je to vždycky divné,“ komentoval, jak se tváří na filmové adaptace svých prací. „I když jsou tihle herci hrozně milí, vždycky vypadají líp než postavy, které píšu. To je smysl herectví. Takže pak píšete o těchhle čtyřech postavách nebo o někom z obchodu s deskami a najednou je tam Pierce Brosnan. No tak OK.“

 

Právě se děje

Další zprávy