Scorsese točí 3D film o mágovi z počátků kinematografie

Kamil Fila Kamil Fila
30. 6. 2010 15:00
Role dostali Kingsley, Lee, Baron Cohen i Jude Law
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Martin Scorsese, jehož nový film Prokletý ostrov se už od jara drží mezi nejlépe hodnocenými snímky letošního roku, začal znovu točit. V hledáčku osmašedesátiletého režiséra se ocitla kniha The Invention of Hugo Cabret od spisovatele Briana Selznicka z roku 2007, která se odehrává v Paříži v 30. letech 20. století.

Snímek se dá označit jako hraný životopis. Nepůjde ovšem o biografii v tradičním slova smyslu, jako byl třeba jeden z jeho předcházejících snímků, Letec o producentovi a konstruktérovi Howardu Hughesovi. Scénář The Invention of Hugo Cabret napsal John Logan (Gladiátor a právě Letec).

Foto: Aktuálně.cz

Kniha je překvapivě spíš "příběh pro celou rodinu" - což je u mistra temných dramat a thrillerů překvapivá volba. Původně měl ostatně o adaptaci zájem Chris Wedge, režisér animovaných Dob ledových.

Brian Selznick svou knihu, jež byla prvním laureátem nového prestižního ocenění - Caldecottovy medaile - popsal jako "ne úplně román, ne úplně obrázková kniha, ne úplně comics, nebo úplně leporelo, ne úplně film, ale kombinace všech těchto věcí" (viz oficiální stránka zde).

Hned o krátkém přečtení námětu je jasné, co bude zřejmě Scorseseho parketa - jedním z hrdinů knihy je totiž Georges Méliés, jeden ze zakladatelů kinematografie, kouzelník, který v novém médiu uviděl potenciál nejen mechanicky zaznamenávat realitu, ale především tvořit úplně nové (a snové) světy.

Foto: Aktuálně.cz

Scorsese nám tedy asi v nějaké retrospektivě předvede, jak vznikala například legendární Cesta na Měsíc (1904).  Snímek bude v souladu současným trendem už na place vznikat ve 3D - nicméně dá se předpokládat, že trojrozměrný efekt se uplatní spíš ve fantazijních scénách či případných "komiksových" výjevech.

Méliése si zahraje Ben Kingsley, s nímž Scorsese naposledy spolupracoval na Prokletém ostrově. Významnou roli dostal i britský komik a mystifikátor Sacha Baron Cohen, jenž bude hrát přednostu železniční stanice.

Představitel bílého rappera Aliho G, kazašského reportéra Borata a übergaye Bruna se osvědčuje i v hraní postav, které si nevymyslí kompletně sám - naposledy takto zářil jako "zpívající italský holič" ve Sweeneym Toddovi (nedávno se objevila zpráva, že bude hrát ve třetím díle Mužů v černém).

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Prokletý Leonardo trumfnul v kinech sv. Valentýna
Recenze: Prokletý ostrov, DiCapriovi tam cáká na maják
Scorsese vytesal nadživotní pomník Rolling Stones

Scorsese si pro natáčení filmu zvolil Británii. I díky tomu se podle nových informací ke štábu připojili ještě další dva z nejznámějších ostrovních herců, Jude Law a veterán Christopher Lee, takže nový režisérův snímek bude mít opět nabité obsazení.  

Foto: Aktuálně.cz

Hlavní postavou je ovšem "sirotek, který žije mezi zdmi pařížského nádraží" - toho hraje třináctiletý britský herec Asa Butterfield proslavený filmem Chlapec v pruhovaném pyžamu. Vedle něj se v další dětské roli objeví stejně stará Chloe Moretzová coby excentrická dívka z malého hračkářství umístěného v nádražní hale.

Moretzová stoupá z pozice dabérky animovaných postaviček jako samostatná hvězda. Na jaře přišla do kin úspěšná akční komedie Kickass o klukovi ze střední školy, který se rozhodne být comicsovým superhrdinou, i když nemá žádné superschopnosti, patřičný trénink ani pořádný důvod. Moretzová tu hraje postavu Hit Girl, která je pravým opakem hlavního hrdiny. Jde o adaptaci comicsové série Marka Millara v režii Mathewa Vaughna (Po krk v extázi, Hvězdný prach).

Martin Scorsese, který dostal svého prvního Oscara až před třemi lety za Skrytou identitu, také dokončuje dokument o hudebníkovi Georgi Harrisonovi a plánuje dokumenty o prezidentu Theodoru Rooseweltovi a režiséru Eliu Kazanovi.  

Foto: Aktuálně.cz

Invention of Hugo Cabret, autorovo první setkání s technologií 3D, má přijít do kin v prosinci  2011. Snímky Martina Scorseseho většinou se jen tak tak zaplatí. Prokletý ostrov ovšem při premiéře získal 40,2 milionu dolarů a stal se nečekaně nejlepším "otvírákem" režisérovy kariéry.

I když jsou jeho filmy co do diváckého úspěchu nevyzpytatelné, dá se tipovat, že novinka (předlohu českým čtenářům představilo nakladatelství Fragment pod názvem Velký objev Huga Cabreta) by se mohla zařadit minimálně k těm úspěšnějším.

Pokud vše vyjde, nabídne snímek v 3D balení sestavu známých herců pro děti i dospělé a dojemný i tajuplný příběh o sirotkovi s bonusem o dějinách kinematografie. Není jistě náhoda, že do kin film přijde před Vánoci, kdy podobné rodinné příběhy slaví úspěch.

 

Právě se děje

Další zprávy