Sci-fi podle Asimova vzniká v Česku. Štáb tu natáčí druhou řadu seriálu Nadace

ČTK Kultura ČTK, Kultura
26. 4. 2022 13:05
Druhou řadu rozsáhlého sci-fi seriálu Nadace podle knih Isaaca Asimova, který uvedla videotéka Apple TV+, v těchto dnech společnost Skydance natáčí v Česku. Štáb se sem přesunul z Irska a Kanárských ostrovů. Momentálně pracuje v Prague Studios a na dalších místech v metropoli i po Česku, oznámila produkční společnost Milk & Honey Pictures.
Na snímku z první řady Nadace je Leah Harveyová jako Salvor.
Na snímku z první řady Nadace je Leah Harveyová jako Salvor. | Foto: Apple TV+

Práce umožnily české filmové pobídky, které tvůrcům dovolují získat zpět část prokazatelně utracených nákladů. První řada seriálu měla premiéru vloni v září.

Nadace vychází z oceňovaných příběhů Isaaca Asimova, jde o jedno ze základních děl světové sci-fi literatury. Sedmidílná sága se odehrává více než 20 tisíc let v budoucnosti, kdy lidstvo osídlí galaxii a vytvoří jednotnou říši.

Matematik Hari Seldon však na základě matematických simulací předpoví, že vývoj civilizace se světy obydlenými miliony lidí je blízko před zánikem, po němž má následovat 30 tisíc let chaosu a válek. Seldon chce toto nevyhnutelné období výrazně zkrátit. Na okraji vesmíru proto založí malé útočiště vědců zvané Nadace, které má po zhroucení systému uchovat veškeré znalosti i historii lidstva.

První řada seriálu vyprávěla příběhy čtyř postav překračujících hranice prostoru a času. Protagonisté se museli vypořádat s krizemi, proměnami loajality i komplikovanými vztahy. Vedle Jareda Harrise v roli Hariho Seldona v seriálu účinkují Lee Pace, Lou Llobellová či Leah Harveyová. V nyní vznikající druhé řadě se k nim připojí Isabella Laughlandová, Kulvinder Ghir nebo Sandra Yi Sencindiverová.

"Vizuálně je Nadace podmanivá. Seriál měl vysoký rozpočet 45 milionů dolarů, v přepočtu skoro miliardu korun, a je to znát. Záběry paláců ovlivněných antickou architekturou, futuristických budov a symetrických zahrad střídají obrazy kosmických lodí majestátně plujících vesmírem, mlžné shluky hvězdokup a trojrozměrné vizualizace matematických rovnic či hvězdných map," napsal o první řadě kritik Tomáš Seidl na Aktuálně.cz.

Anglické slovo foundation má více významů, kromě nadace může znamenat také základnu. V českém samizdatu 80. let minulého století právě pod tímto názvem vyšel úvodní díl Asimovovy série. Dnes je však známější a oficiálně publikovaná jako Nadace.

Rozmach tvorby původně streamovacích platforem, k nimž patří videotéka Apple TV+, dokládá letošní udílení amerických Oscarů. Sošku za nejlepší film poprvé v historii dostal snímek V rytmu srdce právě z produkce Apple TV+.

 

Právě se děje

Další zprávy