Sci-fi film Duna bude pokračovat, režisér Villeneuve uvede druhý díl v říjnu 2023

ČTK Reuters Kultura ČTK, Reuters, Kultura
26. 10. 2021 21:47
Filmová studia Warner Bros. a Legendary Pictures v úterý večer oznámila, že v říjnu 2023 uvedou do kin pokračování filmu Duna. První díl sci-fi eposu režiséra Denise Villeneuva se v amerických biografech objevil minulý týden, za první víkend utržil po zpřesnění údajů 41 milionů dolarů, což je zhruba 908 milionů korun.
Duna se odehrává na pouštní planetě, kde se vyskytuje vzácné koření (na snímku).
Duna se odehrává na pouštní planetě, kde se vyskytuje vzácné koření (na snímku). | Foto: Warner Bros.

Hvězdně obsazený snímek s herci Timothéem Chalametem, Rebeccou Fergusonovou, Oscarem Isaacem nebo Joshem Brolinem měl rozpočet 165 milionů dolarů, přes 3,6 miliardy korun, což ale nezahrnuje náklady na reklamní kampaň. Daří se mu také v zahraničí, celosvětově už utržil okolo 225 milionů dolarů, takřka pět miliard korun.

Pro rozhodnutí, zda natočit pokračování, bývají rozhodující tržby z USA a Kanady, kde mají studia i kina nejvyšší marže. Dunu navíc Warner Bros. paralelně uvedli ve videotéce HBO Max. Kvůli tomu mohli někteří diváci oželet nákladnější návštěvu biografu. Nyní potvrzený druhý díl už bude k vidění pouze v kinech, kde má mít premiéru 20. října 2023, potvrzuje agentura Reuters.

Dvě a půl hodiny dlouhý film se odehrává v daleké budoucnosti, kdy proti sobě imperátor a šlechtické rody intrikují ve snaze kontrolovat těžbu cenného koření na pouštní planetě. Vychází z románu Franka Herberta z roku 1965. Z mnohasetstránkové předlohy však Denis Villeneuve zatím zfilmoval jen první polovinu.

"Právě jsem dostal zprávu, že máme zelenou s natáčením druhého dílu. Vždycky bylo mým snem zfilmovat román Franka Herberta. Děkuji studiím Legendary a Warner Bros., fanouškům, štábu i hercům, že mě v tom snu podpořili. Tohle je jen začátek," uvedl režisér.

Již dříve řekl, že v pokračování by se rád zaměřil na postavu Chani, hranou Zendayou. "Kdybych měl příležitost natočit druhý díl Duny, budu si s ním naprosto nepředstavitelně hrát. Bude to čistě o požitku ze sledování filmu," uvedl.

První díl Duny měl premiéru v září na festivalu v Benátkách. Vysloužil si chválu kritiků za úžasnou vizuální stránku. Podle recenzenta Aktuálně.cz Tomáše Stejskala se snadno může stát nejopojnějším filmovým sci-fi dneška.

"Duna je vizí, která není automaticky předurčená k úspěchu. Jedni na ní oceňují citovou hloubku, s níž se lze napojit na postavy čelící životním situacím, jaké nelze snadno uchopit rozumem. Pro jiné je právě emoční plochost jednou z výtek," napsal.

V Česku momentálně Duna vede tabulku návštěvnosti kin. Za první víkend přilákala přes 74 tisíc lidí a utržila 13,3 milionu korun, oznámila Unie filmových distributorů.

Dunu promítají česká kina od 21. října. | Video: Vertical Ent.
 

Právě se děje

Další zprávy