Scénou popravy začne natáčení filmu o kmotru Mrázkovi

Kultura ČTK Kultura, ČTK
23. 11. 2011 19:00
Příběh vystavěl Petr Nikolaev podle knih novináře Jaroslava Kmenty

Praha - Scénou popravy začne tento pátek ve Voděradských bučinách u Jevan natáčení filmu o Františku Mrázkovi nazvaného Příběh kmotra. Přítomni budou představitelé hlavních rolí Andrej Hryc, Filip Kaňkovský a také ústřední postava Marko Igonda.

 Scénář tohoto projektu je inspirován bestsellerem Jaroslava Kmenty Kmotr Mrázek. Napsal ho Petr Nikolaev, který je zároveň i jeho režisérem a koproducentem. Natáčet se bude i napřesrok, premiéra se má uskutečnit na podzim 2012.

Petr Nikolaev a Táňa Pauhofová
Petr Nikolaev a Táňa Pauhofová | Foto: http://www.czech-tv.cz

Podle producenta Davida Raucha vylíčí film příběh člověka, pro kterého nic nebylo problémem. "Peníze vnímal jako něco, pro co se stačí jen sehnout. Budeme sledovat jeho neuvěřitelnou jízdu během třech posledních dekád až do chvíle, kdy se pro systém, jež vytvořil, stal problémem žádajícím definitivní řešení," uvedl.

Příběh kmotra prý bude nejen o Františku Mrázkovi, ale i o české společnosti posledních dvaceti let. Scénář popisuje jeho vzestup a konec, posun od kšeftaře s hodinkami po šedou eminenci české politiky operující a tahající za nitky v nejvyšších patrech společnosti. Na druhou stranu miloval rodinu, fotbal a působil na mnohé jako milý kluk ze sousedství.

Větší část filmu bude podle Nikolaeva vycházet ze skutečných událostí, hlavní postavy filmu však mají z právních důvodů jiná jména. "Právě díky vymyšleným jménům si můžeme dovolit naplno vyslovit hypotézy, které jsou naznačeny v knihách Jaroslava Kmenty Kmotr Mrázek," uvedl už dříve Nikolaev. Podobně se snažil postupovat na základě Kmentových knih i Michal Viewegh v nedávno vydaném románu Mafie v Praze.

Foto: Bioscop

Kontroverzní podnikatel František Mrázek byl považován za šéfa českého podsvětí. Patřil k nejvlivnějším lidem v Česku, měl kontakty u policie. Před pěti lety ho neznámý pachatel zastřelil na parkovišti před sídlem jeho firem. Podle policie šlo o nájemnou vraždu.

Nikolaev má na kontě snímek Lidice, který letos v kinech zhlédlo přes půl milionu diváků, a dále například filmy Kousek nebe a Jménem krále. Po absolutoriu pražské filmové fakulty odešel do Francie, kde žil devět let. Živil se jako prodavač zmrzliny, lepič plakátů, malíř pokojů a hlídač dětí.

Později režíroval vzdělávací pořady a učil na soukromé filmové škole. Od roku 1992 žije v Praze. Natočil mimo jiné i filmy Báječná léta pod psa podle knihy Michala Viewegha, a snímek ...a bude hůř, který pojednává o českém undergroundu v období totality.

 

Právě se děje

Další zprávy