Scary Movie 4: Hody pro první signální

Irena Hejdová Irena Hejdová
9. 6. 2006 10:00
Recenze - Místo tripodu vyleze ze země iPod a všechno se podělá! I Carmen Electra se podělá a Charlie Sheen se zabodne penisem do asfaltu, no fakt.

Přišlo vám to taky vtipné? Máte nakoukané hollywoodské trháky z poslední doby a k tomu slabost pro fekálně sexuální humor? Tak to budete teenager a rozhodně byste neměli s návštěvou Scary Movie 4 otálet.

Pro ostatní platí, že po naprosto otřesném Děsném dojáku, který parodoval zejména romantické komedie, přichází už čtvrté - a nejspíš nikoliv poslední - pokračování série Scary Movie.

...to její nymfomanická kamarádka udělá pro uspokojení své touhy vše...
...to její nymfomanická kamarádka udělá pro uspokojení své touhy vše... | Foto: Falcon

Doteď parodovala hlavně horory, nyní rozšiřuje záběr na katastrofické sci-fi Válka světů a gay romanci Zkrocená hora. Dojde i na vyvražďovačku Saw, Shyamalanovu Vesnici, horor Nenávist a další čerstvé hity.

Předtitulkové cameo basketbalisty Shaquilla O´Neala, jehož život závisí na tom, jestli dá koš, nastartuje film ještě docela slibně. Následuje ale scéna, v níž se jeden obří ztopořený penis i se svým nositelem zabodne do asfaltu, a film se rozjede s grácií slona v porcelánu.

Další hrdinové bohužel tak rychle jako penis odpraveni nejsou. Hlavní hrdinka, přihlouplá blondýna Cindy, má ale ke smrti slibně nakročeno, když se uchytí jako pečovatelka šílené stařeny v jednom strašidelném domě (Nenávist).

...slepá Carmen Electra útočí o něco podpásověji...
...slepá Carmen Electra útočí o něco podpásověji... | Foto: Falcon

V sousedství k velké Cindyině radosti bydlí urostlý hezoun Tom se dvěma otravnými prepubertálními fracky v domě a pár tripody hned za humny (Válka světů).

Když tripodi začnou vylézat a masakrovat lidstvo s pomocí pekelného prdění, vydává se blondýna s nymfomanskou kamarádkou do tajemné vsi pro pomoc (Vesnice) a jejich cesta za záchranou světa je dovede až ke zkoušce přežití (Saw).

Sympatické na Scary Movie 4 snad je, že nepomrkává na diváky pokaždé, kdy má přijít vtip. Naopak, herci se po většinu času tváří smrtelně vážně a zaujatě. Ty vtipy samozřejmě mají pramalou úroveň, ale aspoň se při nich nepitvoří a patos amerických trháků parodují vcelku zdařile - což ovšem není nijak zvlášť těžké.

...a na holý zadek Leslieho Nielsena také dojde...
...a na holý zadek Leslieho Nielsena také dojde... | Foto: Falcon

Hodně nevkusná je parodie Zkrocené hory, vcelku vtipný naopak okamžik, v němž hlavní hrdinka nerozumí mapě, která se jí krví zvizualizuje na stěně domu; vše pochopí až ve chvíli, kdy se mapa přemění na taktéž krví vyvedenou - webovou stránku s plánovačem trasy z vyhledávače Yahoo.

Z podobného ranku je fórek z počátku apokalypsy, kdy místo tripodů nejdřív ze země vyleze obří iPod. Už trochu monotónní je, jak někdo pořád do někoho mlátí či někam padá. Tomovy neustálé rádoby nechtěné útoky na vlastní dceru nejsou vtipné ani poprvé, natož po stočtyřicáté. Což platí i o prdění a močení Carmen Elektry v roli slepé obyvatelky vesnice, omývání stařenky její močí či obskurní souloži tripoda s vysavačem.

...alespoň že ti zkrocení kovbojové se mají rádi!
...alespoň že ti zkrocení kovbojové se mají rádi! | Foto: Falcon

Oblíbeným (neboť vděčným) objektem vtipkování parodií z poslední doby je Michael Jackson, který v nich zpravidla s úlisným výrazem líčí pasti na malé děti. Dojde i na Toma Cruise a jeho pověstné televizní vystoupení s vyznáním lásky Katie Holmesové.

Do zábavnosti - snad by se dalo říci i inteligence - dávných Zuckerových počinů Připoutejte se, prosím či Bláznivé střely má slepenec výjevů nazvaný Scary Movie 4 hodně, ale opravdu hodně daleko. Nicméně pokud nezapomenete nažhavit první signální soustavu, občas tu mezi prděním ušplouchne i opravdový vtip.

Scary Movie 4, USA 2006. Scénář Craig Mazin, Jim Abrahams, Pat Proft, režie David Zucker, hrají Anna Farisová, Regina Hallová, Craig Bierko, Carmen Electra, Shaquille O´Neal, Bill Pulman, Michael Madsen, Leslie Nielsen a další. 83 minut, distribuce Falcon.

 

Právě se děje

Další zprávy