Saw IV zmasakroval kasy kin i konkurenty

tur
29. 10. 2007 10:39
Popularita krvavé série přesto pomalu klesá
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles Jestližem máme za rohem Halloween, potažmo dušičky, přichází v kinech čas na další pokračování příběhů sadistického vraha jménem Jigsaw. Zatím poslední film ze série prošpikované krví a důmyslnými pastmi utržil za první víkend ve Spojených státech 32,1 milionu dolarů, čímž bezpečně ovládl první místo.

Saw IV nicméně vydělal o 1,5 milionu méně než jeho předchůdce loni ve stejný čas. Poprvé se tak projevuje trend, který postihuje všechna pokračování: sestupná tendence popularity i výnosů. Saw měl doposud to štěstí, že každý další film se setkal ihned po uvedení s větším komerčním ohlasem než ten předchozí; ale zdá se, že i něj pomalu dochází.

Za Saw se umístila nová komedie Dan in the Real Life s 12,1 miliony. Steve Carell si v ní zahrál novináře píšícího partnerskou poradnu, který se zamiluje do přítelkyně svého bratra; tu hraje Juliette Binoche.  Podle společnosti Disney si film vede "podle očekávání."

Upíří trhák minulého týdne s Johem Hartnettem  - 30 dní dlouhá noc - klesl na trojku s se sumou 6,7 milionu. Přinesl nicméně společnosti Sony během dvou týdnů už 27 milionů, což je při celkových nákladech 30 milionů vcelku veselá bilance. 

Josh Hartnett
Josh Hartnett | Foto: Reuters

Upíři vysáli peněženky návštěvníkům amerických kin 

Výzkumy ukázaly, že 89 procent návštěvníků, kteří dorazili do kin na Saw IV, vidělo i předchozí tři epizody. "To je známka ohromné loajality," prohlásil Steve Rothenberg, hlava distribuce společnosti Lionsgate, která za filmem stojí. Zároveň byly dvě třetiny publika mladší než 25 let - stejně jako v případě Saw III.

Rothenberg si úspěch fenoménu Saw vysvětluje především propracovanými systémy pastí, které jsou předzvěstí strašlivé smrti vrahových obětí. Největším hitem série se stal Saw II, který v úhrnu přinesl 87 milionů.

Pro malou společnost Lionsgate znamená Saw IV druhý úspěch v top 10 za poslední tři týdny. Následuje po romantické komedii Why Did I Get Married? Tylera Perryho, která se po tomto víkendu stále drží na pátem místě zámořského žebříčku s 6,3 miliony. 

 

Právě se děje

Další zprávy