Saudská režisérka natočila film v zemi zakázaných kin

Kultura Kultura
4. 9. 2012 9:45
Haifaa al-Mansour představuje snímek Wadjda na festivalu v Benátkách
Foto: Reuters

Benátky - Součástí programu letošního Mezinárodního filmového festivalu v Benátkách je i saudskoarabský snímek Wadjda od první tamější ženské režisérky. Haifaa al-Mansour se v něm věnuje právě především životě a postavení žen.

Jedenáctiletá Wadjda (Waad Mohammed ) se v příběhu přihlásí do soutěže ve znalosti koránu, aby si později za vyhrané peníze koupila kolo. Své okolí šokuje výstředními módními doplňky a někdy i svou touhou po bicyklu. „Děvčata nejezdí na kolech," říká jí matka. „Nebudeš moci mít děti, pokud to budeš dělat."

Mantinely jsou vidět všude, ve škole i rodině. Wadjdin otec prohlašuje, že miluje její matku, ale již si hledá si druhou manželku, která by mu dala syna. Ve škole je dívkám zakazováno dotknout se koránu, pokud mají periodu a je jim přísně zakazováno smát se na školním dvorku. „Nepamatujete si?," slyší žákyně. „Ženin hlas je její nahota." Dívka je zmatena ze situací ve své zemi, kde se sice zakrývá podle předpisů, ale stále zjišťuje, že po ní chlípně pokukuje starší muž. 

Reem Abdullah
Reem Abdullah | Foto: Reuters

Režisérka přiznává, že snímek částečně vychází z jejího života. „Chtěla jsem natočit film, který je blízko mému světu. Měla jsem štěstí na liberální rodiče, kteří mně a sourozencům poskytli dost prostoru na kreativitu. Mnohé z mých spolužaček tolik štěstí neměly. Asi jsem chtěla vytvořit něco, co by je inspirovalo," prohlásila Al-Mansour. „Ano, Saudská Arábie je těžkým místem pro ženy. Ale je až moc jednoduché to říct a přijmout, že by měly prostě zůstat doma. Musíme tohle myšlení opustit."

Omezení její společnosti se projevilo i na samotném natáčení filmu. V některých částech Rijádu mohla natáčet bezproblémově, ale v jiných se musela uchýlit do svého přívěsu a mužské kolegy instruovat přes vysílačku. „Muži a ženy nemohou být vidět na ulicích spolu, zvlášť, když by bylo vidět, jak žena koordinuje muže. Lidé by k nám přišli a zakázali by natáčet. Byl to, mírně řečeno, náročný zážitek," říká al-Mansour.

Do samotné Saudské Arábie se snímek pravděpodobně nedostane - v této zemi jsou kina zakázaná. „Je tam hodně mladých, co si přeje natáčet filmy. Je tam celá generace používající kamery a mobilní telefony, která není odříznuta od zbytku světa. Jakmile se filmy stanou skutečností, stanou se jí i kina," uvedla režisérka v rozhovoru pro CNN.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy