Šary Vary. A v Praze je Malick, Kim Ki-duk i Béla Tarr

Kultura ČTK Kultura, ČTK
12. 7. 2011 13:14
Aero a Světozor hostí ozvěny karlovarského festivalu
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Také snímky oceněné na právě skončeném karlovarském festivalu mohou pražští diváci vidět v přehlídce Šary Vary, desetidenním filmovém maratonu v pražských kinech Aero a Světozor.

"Při výběru soutěžních filmů jsme měli šťastnou ruku. Diváci mohou vidět všechny snímky oceněné v hlavních kategoriích," řekl dramaturg ozvěn Ivo Andrle.

Zde najdete speciál k festivalu včetně recenzí snímků, jež přehlídka nabízí:

Jde o držitele velké ceny - Křišťálového glóbu - izraelský snímek Restaurátor režiséra Josepha Madmonyho a Šulíkova slovensko-českého Cigána. Ten získal zvláštní cenu mezinárodní poroty, a navíc Cenu Europa Cinemas Label, Cenu Dona Quijota od Mezinárodní federace filmových klubů (FICC) a zvláštní uznání poroty pro neherce Jána Mižigára, který vytvořil hlavní roli.

 Do programu přehlídky, která začala v sobotu, byl zařazen také německý snímek Neviditelná, oceněný za nejlepší ženský herecký výkon Stine Fischerové Christensenové. Film režiséra Christiana Schwochowa dostal i cenu ekumenické poroty.

Foto: Festival de Cannes

V Praze je k vidění i kanadsko-americký film Spoluautor, který mezinárodní porotu upoutal výkonem Davida Morseho. I tento příběh byl oceněn dvakrát; dostal cenu mezinárodní filmové kritiky FIPRESCI.

Oficiální ozvěny Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary potrvají v pražských kinech Aero a Světozor do 18. července. V programu mají třiatřicet snímků, což je necelá pětina všech titulů z přehlídky.

Je tu osvědčená klasika i aktuální novinky . Představí se například jihokorejský režisér Kim Ki-duk s filmem Arirang či adaptace románu Jana Eyrová, ve které si zahrála Mia Wasikovská vedle Judi Denchové, držitelky Křišťálového glóbu za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

Ze sekce Horizonty divákům organizátoři nabízejí britskou komedii Jmenuji se Oliver Tate, režijní debut Richarda Ayoadeho známého ze sitcomu IT Crowd, dále film Win Win režiséra Toma McCarthyho - hořkou komedii s Paulem Giamattim.

Foto: Aktuálně.cz

K vidění je i Strom života Terrence Malicka, držitel Zlaté palmy z Cannes s Bradem Pittem a Jessicou Chastainovou v hlavních rolích, či snímek Turínský kůň, černobílá novinka Bély Tarra oceněná na Berlinale.

Život v jednom dni je dokumentem vytvořeným z více než 5000 hodin amatérských videí natočených na YouTube lidmi z celého světa. Ve Varech byl uveden v sekci Jiný pohled.

Českým zástupcem je komedie Petra Marka Nic proti ničemu, Občanský průkaz Ondřeje Trojana a Švankmajerova surrealistická koláž Přežít svůj život. Klasika Martina Scorseseho Taxikář s Robertem De Nirem se objeví ve zdigitalizované formě.

 

Právě se děje

Další zprávy