Šarlatán má šanci na Oscara, postoupil do užšího výběru

ČTK ČTK
Aktualizováno 10. 2. 2021 6:34
Český snímek Šarlatán režisérky Agnieszky Hollandové se dostal do užšího výběru 15 titulů, jež se uchází o nominaci na Oscara v kategorii mezinárodní hraný film. Mezi "semifinalisty" se naopak nedostala slovenská Zpráva, na které se také podíleli čeští tvůrci. Hollandová uvedla, že postup trochu čekala, i tak ale byla nervózní.
Šarlatán má šanci na Oscara, postoupil do užšího výběru | Video: CinemArt

Americká filmová akademie zveřejnila užší seznamy uchazečů o nejprestižnější filmové ocenění v devíti kategoriích. V kategorii mezinárodní hraný film postoupilo 15 filmů, nikoliv deset jako v minulých letech.

"Upřímně řečeno jsem to trošku čekala, protože jsme všude byli zmiňovaní mezi filmy, které mají šanci. To bylo znamení, že máme naději. Ale pochopitelně občas to takhle nefunguje, takže jsme byli nervózní. Když s ničím nepočítáte, můžete mít jenom dobrou zprávu. A když s něčím počítáte, a ono se to nepodaří, je to zklamání," řekla v úterý po půlnoci Hollandová. "Měla jsem hodně ohlasů od členů americké filmové akademie, že se jim film opravdu líbí," dodala polská absolventka pražské FAMU.

Do 93. ročníku udělování Oscarů přihlásilo své filmy 93 zemí. Českému počinu budou v klání o sošku pozlaceného plešouna konkurovat díla z Francie, Bosny a Hercegoviny, Rumunska, Norska, Dánska a Ruska, ale také z neevropských zemí, jako jsou Chile, Guatemala, Írán, Mexiko nebo Tunisko.

"Budu ráda, když se teď dostaneme do té nejužší společnosti pěti nominovaných, což je tento rok velmi těžké," ví polská režisérka Šarlatána. "Vidím tam dva favority, takže to bude těžké a s celkovým vítězstvím a Oscarem spíše nepočítám. Je tam několik skutečně velmi silných filmů a ten náš je takový komorní."

Drama Šarlatán vzniklo podle scénáře Marka Epsteina. Sleduje život léčitele a bylinkáře Jana Mikoláška, který léčil statisíce lidí, byl ale perzekvován nacisty i komunisty.

Z nynějšího výběru se nakonec bude o Oscara ucházet pět nominovaných filmů. Postupující mají být oznámeni 15. března. Vítězové pak budou vyhlášeni na slavnostním udělování Oscarů v neděli 25. dubna.

Do užšího výběru se dostalo i Nabarvené ptáče

Do užšího výběru nominací na Oscary v kategorii mezinárodní hraný film už loni Americká filmová akademie vybrala i koprodukční drama Nabarvené ptáče českého režiséra Václava Marhoula. Česko loni uspělo také v kategorii krátký animovaný film, kde byl do užšího výběru zařazen krátkometrážní snímek Dcera studentky pražské FAMU Darji Kaščejevové.

Tento týden akademie vybrala na užší seznamy též filmy, které mají ambici získat Oscary v dalších osmi kategoriích jako celovečerní dokumentární film, krátký dokumentární film, masky, původní hudba nebo původní píseň.

Mezi 15 celovečerních dokumentů z 238 přihlášených se dostal například rumunský Colectiv, který se zároveň ocitl na seznamu mezinárodních hraných filmů. Snímek odkrývá podvody v rumunském systému zdravotní péče na pozadí požáru v bukurešťském klubu Colectiv, který si roku 2015 vyžádal 27 mrtvých a 180 zraněných. Ve výběru však nechybí ani americké snímky z produkce internetové televize Netflix Kripl kemp: Revoluce na kolečkách a Smrt Dicka Johnsona.

Podle agentury AP je poněkud překvapením nezařazení filmu The Dissident, jímž režisér Bryan Fogel přibližuje případ vraždy saúdskoarabského novináře Džamála Chášukdžího z roku 2018.

Fila: Mladý Trojan si prošel peklem. V Šarlatánovi má emočně těžší roli než otec. | Video: Kamil Fila, Jakub Zuzánek
 

Právě se děje

Další zprávy