Sandler má koule na to, aby byl nejhorší herečkou

Pavel Kroulík
26. 2. 2012 12:27
Herec má rekordních 11 nominací na antioscary
Foto: Aktuálně.cz

Santa Monica - Americký herec, producent a scenárista Adam Sandler získal 11 nominací na filmovou anticenu Zlatá malina a postaral se tak o nový rekord. Ten dosavadní čítal pět nominací a nasbíral je v roce 2007 za Norbita Eddie Murphy.

Oblíbenec anti-akademiků je tradiční sběratel Malin za komedie, v nichž bez sebereflexe hraje sám většinu rolí. Sandlerovi vynesly rekordní počet nominací tři loňské filmy, ve kterých hrál, produkoval je nebo k nim napsal scénář.

Úplně nejhůř z nich dopadla komedie Jack a Jill, jež získala 12 nominací, tedy víc, než je kategorií. Sandler tu hraje úspěšného manažera s krásnou ženou (Katie Holmesová) a dětmi, kteří se obávají jediného večera v roce - návštěvy Jackovy pasivní a nuzné sestry-dvojčete (hraje ji opět Sandler).

Foto: Aktuálně.cz

Recenzenti častovali film slovy jako krutě nevtipné; strašné; pouze nadité product placementem; film komika, který příliš věří tomu, že je vtipný; film, který dělá ostudu i prdícím komediím. 

Nominace Sandlerovi vynesly i snímky Bucky Larson: Zrozen být hvězdou - k němu herec napsal scénář a má šest nominací - a Zkus mě rozesmát s pěti zásahy.

Ceny označované za antioscary se pochopitelně neberou příliš vážně a v zájmu vtipnosti nakládají s kategoriemi dosti volně. Takže Sandler by za výkon v Jack a Jill mohl vyhrát i cenu pro nejhorší herečku - podle malinové akademie je „doslova prvním, kdo na to má koule". Za dva filmy je nominován i na nejhorší pár; ať už se film utkává na plátně s kýmkoli z partnerů.

O nejhorší snímek kromě Jacka a Jill a Buckyho Larssona soutěží hvězdami nabitý Šťastný Nový rok, třetí Transformers a tradiční uchazeč, Twilight sága: Rozbřesk - 1. část. Na tom, že jde o sestavu nejhorší filmů roku 2011, panuje výjimečná shoda: poprvé v historii anticen jsou všechny snímky nominovány i v kategoriích nejhorší režisér, nejhorší scénář a nehorší obsazení.

O titul nejhorší prequel/sequel/remake se pak uchází Rozbřesk, Arthur, Pařba v Bangkoku a opět dvě sandleroviny, Bucky Larson i Jack a Jill. Druhý jmenovaný organizátoři označili za pokračování tradice, jíž odstartoval nejhorší režisér Ed Wood se svou prvotinou Glen, nebo Glenda.

Foto: Aktuálně.cz

S nápadem udělovat anticeny za nejhorší filmové počiny coby protiváhu k "záplavě sebeoslavných cen" přišel v roce 1980 filmový fanda John Wilson z Kalifornie. Nominace byly doposud tradičně vyhlašovány den před nominacemi na Oscara. Stejně tak bývaly anticeny předávány v předvečer slavnostního vyhlášení cen akademie. Organizátoři se ale letos rozhodli pro odklad, aby bylo možné vítěze Zlatých malin představit na apríla.

Letos se budou Zlaté maliny udělovat už po dvaatřicáté. Cena má podobu plastikové maliny velikosti golfového míčku usazené na kotouči osmimilimetrového filmového pásu; obojí je posprejované zlatou barvou. O Zlatých malinách rozhoduje asi 650 lidí z USA a dalších 17 zemí. Část tvoří filmoví profesionálové a novináři z kulturních rubrik, podstatný podíl na hlasujících ale mají běžní lidé, kteří si platí členství ve sboru, který Zlaté maliny vybírá.

V loňském roce opanoval ceremoniál Shyamalanův Poslední vládce větru. Film „zvítězil" i v nově vyhlášené - ovšem letos už nezopakované - kategorii Nejhorší a očirvoucí zneužití 3-D technologie, která reagovala na trojrozměrnou horečku vyvolanou Avatarem. Naopak bez poskvrny nečekaně vyklouzla upírská romance Twilight sága: Zatmění.

Foto: Aktuálně.cz

Hollywoodské celebrity si celkem pochopitelně pro tyto ceny často nechodí; k několika výjimkám patří režisér Paul Verhoeen (Showgirls) a Halle Berryová (Catwoman) - ta předvedla scénku parodující její oscarovou výhru za Ples příšer, čímž si vydobyla respekt pořadatelů i fanoušků.

Předloni si pak pro trofej za nejhorší herečku došla Sandra Bullocková. Evidentně byla nabuzená rolí absolutní favoritky na zlatou sošku a o den později ji za snímek Blind Side skutečně získala.

Maliny jsou chápány jako sarkastický prst za velikášství a nesoudnou vážnost, ale většinou je dostávají prohřešky celebrit, které hazardují se svým jménem coby obchodní značkou.

Častěji než klasické hity (jako předloni megalomanští Transfromers) je vyhrávají hloupé komedie, překomplikované thrillery a jiné bizarnosti, které jsou sice řemeslně zvládnuté, ale jinak napsané podle příručky Jak nemá vypadat soudržný film.

Čtěte také:
Perverzní vládce větru opanoval hollywoodské antioscary
Nejvíc antioscarů můžou vysát upíři ze Stmívání

 

Právě se děje

Další zprávy