Sama Bacila pseudonym neskryl. Bojí se hněvu muslimů

Kultura Kultura
17. 9. 2012 18:35
Pravicoví radikálové chtějí Nevinnost muslimů promítat v kinech
Nakoula Basseley Nakoula jde k výslechu
Nakoula Basseley Nakoula jde k výslechu | Foto: Reuters

Los Angeles - Záhada kolem podivného filmového projektu jménem Innocence of Muslims, který svým hanlivým pohledem na Mohameda rozlítil řadu islámských vyznavačů, se pomalu rozplétá. Identita tajemného tvůrce s pseudonymem Sam Bacile padla, skutečně se jedná o Nakoula Basseley Nakoula. Podle všeho herci museli v postprodukci izolovaně říkat slova, mezi nimi i Mohamed. 

Pětapadesátiletý muž se v sobotu dostavil k výslechu u federální policie v Los Angeles. Z obav z pomsty islamistů se na cestu vybavil dlouhým kabátem, čepicí a přes obličej si převázal šálu, aby se jeho tvář nedostala do médií. Podle Steva Kleina už lidé spojení s filmem obdrželi výhružky smrtí. Na stanici strávil Nakoula devadesát minut, posléze ho policejní příslušníci odvezli na nespecifikované místo a propustili.  „Je pryč. Nevíme, kam šel," sdělil médiím mluvčí úřadu šerifa. „Domů se ale vracet nehodlá."

Režisér s minulostí v erotickém filmu

Nakoula Basseley Nakoula se zatím jeví jako hlavní iniciátor filmu a manipulátor. Nefiguroval však jako režisér. O tuto část produkce se podle dosavadních informací staral jiný muž. Má jím být Alan Roberts (či jinak Robert Brownell), režisér soft-porno filmů. To by vysvětlovalo otřesnou filmovou kvalitu scén, které se v ukázkách objevily na internetu a YouTube.

Foto: Aktuálně.cz

Herečka Lily Dionne popsala pro CNN více z procesu vzniku filmu. Reagovala na castingový inzerát na film popisovaný jako historické dobrodružství z arabské pouště.  Při natáčení se jim nedostávalo odpovědí na to, proč film zasazený v takové době a takových lokací zahrnuje postavy se západními jmény jako George. Když skončilo natáčení, dostali se herci do nahrávacích studií, kde měli své repliky nadabovat. „Vzali herce do postprodukce a nechali je říkat specifická slova. Jako ,Mohamed'. Izolovaně, mimo kontext. Věděl, co dělá. Hrál to na nás celou dobu."

Filmem způsobily nepokoje na Blízkém Východě a smrt několika lidí. Libyjské úřady však dělají vše proto, aby násilnosti vyšetřily. Překvapivě se však masovější demonstrace objevily i na jiných místech.  V sobotu se dav tří až čtyř set lidí vydal od městské radnice v Sydney v Austrálii k americkému konzulátu. Během této události byli zraněni dva policisté a dalších sedmnáct lidí. Šest lidí bylo obviněno. Nespokojení volali po „hlavě toho, kdo urazil islám."

Foto: Aktuálně.cz

Prosadí radikální skupina promítání v Německu?

Naopak někteří mají pocit, že si film zaslouží uvedení v kinech. Silně pravicové hnutí Proněmeckých občanů má v plánu prosadit veřejnou projekci snímku Innocence of Muslims v Berlíně. Zatím uveřejnili upoutávku na svém webu. Ministr vnitra Friedrich reagoval pro magazín Spiegel , že „takové skupiny a organizace jenom chtějí vyprovokovat německé muslimy. Nezodpovědně přilévají olej do ohně."

Film se dočkalo zastání od tzv. islámského veřejného nepřítele č. 1. Koptský kněží Zakaria Botros Henein se k němu vyjádřil prostřednictvím svého satelitního televizního pořadu na Alfady TV. Kontroverzní osoba svým učením ovlivnila podle Timesů autory snímků, s jeho vznikem však nemá nic společného. Ve vysílání využil jednotlivé očerňující scény a bránil jejich údajně pravdivé zobrazení Mohameda a muslimů. Násilná reakce vyznavačů islámu má jen posilnit záporný pohled světa na toto náboženství.

Další nechtěnou obětí kauzy se stal Salman Rushdie, který je kvůli knize Satanské verše v nemilosti islamistů a na jeho hlavu je kvůli tomu i vypsána odměna. V souvislosti s událostmi protiislámských projevů, jež měl svým dílem započít, se odměna za jeho zabití zvýšila.

 

Právě se děje

Další zprávy