S tiskovkami je konec, zařekl se po Cannes von Trier

Kultura ČTK Kultura, ČTK
11. 8. 2011 11:09
Řekl jsem idiotské věci, komentoval své výroky z Cannes
Lars von Trier
Lars von Trier | Foto: Reuters

Paříž - Po skandálu, který způsobil svými výroky na letošním filmovém festivalu v Cannes, si dánský režisér Lars von Trier napříště uložil mlčení. "Už nevystoupím na žádné tiskové konferenci. S tím je konec," zařekl se v interview zveřejněném ve středečním vydání francouzského listu Libération.

Kontroverzní filmař šokoval koncem května na tiskové konferenci v Cannes výroky jako "Jsem nacista", nebo "Chápu Hitlera. Myslím si samozřejmě, že napáchal špatné věci, ale dokážu si ho představit, jak sedí na konci v bunkru. Nemám nic proti Židům, tedy ne úplně, protože Izrael mě fakt už s...".

Kvůli tomuto Hitlera byl von Trier na festivalu prohlášen za nežádoucí osobu, jeho film Melancholia ale v soutěži o Zlatou palmu zůstal.

Čtěte také:
* Cannes vykázalo von Triera za vtipy, že chápe Hitlera
* Trier: Omlouvám se. Ovšem nežádoucí je krásný titul
* Skandalista Trier vyhrál v Cannes hereckou cenu útěchy

Nyní von Trier vysvětlil, že se nechal od ředitele festivalu Gillese Jacoba přemluvit a zcela nepřipravený předstoupil před 200 novinářů. "Řekl jsem idiotské věci a do dneška si nemůžu odpustit, že jsem tak zranil lidi," řekl režisér francouzskému listu.

Lars von Trier je znám jako provokatér. Je to prý jeho styl a zároveň i jeho problém, protože lidé věří tomu, co říká. "A když řeknu, že jsem nacista, šokuje mě, že mi to lidé uvěří," řekl dále pětapadesátiletý režisér.

V Cannes prý porušil tabu, což podle něj vysvětluje ohnivé reakce na jeho výroky i jeho "vyhození" z festivalu. Tyto sankce prý dobrovolně přijal a několikrát se omluvil. Za tím si stojí i dnes.

Co ho prý ale znepokojuje, je politická korektnost, která se podle něj podílí na zabíjení světa. "Jestliže spadneme do této pasti, bude naše uvažování okleštěné," soudí von Trier. Žádná zakázaná témata by podle něj neměla existovat.

 

Právě se děje

Další zprávy