S Poláškem jsme přátelé, říká režisér Františka děvkaře

Hej
3. 6. 2008 13:10
Online rozhovor s debutantem Janem Prušinovským
Námět, scénář, režie Jan Prušinovský.
Námět, scénář, režie Jan Prušinovský. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Jaká je pozice debutantů v české kinematografii a jak se mezi jimi cítí Jan Prušinovský? Stále ještě student scenáristiky na pražské FAMU tento týden debutuje na poli celovečerního filmu a v úterý on line odpovídal čtenářům Aktuálně.cz.

Překvapilo ho něco při vstupu na pole českého filmu? "Překvapilo mě, jaký je to kolos, co všechno hraje roli. Co všechno kolik stojí a kolik je na to potřeba lidí."

Jeho film František je děvkař vypráví o psychiatrovi, jehož život se ocitne v troskách poté, co mu jeho děvkařství přeroste přes hlavu. Bylo cílem chytlavého názvu přilákat kin co nejvíc diváků?

"Není to cíl. Je to prostě proto, že se mi líbilo spojení jemného hezkého jména a takovou obhroublou vulgaritou. Vystihuje je to postavu hlavního hrdiny," vysvětluje.

V hlavní roli hraje Josef Polášek, v dalších se objeví Zdena Hadrbolcová, Martin Pechlát, Petra Nesvačilová, Ela Lehotská, Arnošt Goldflam, Marika Procházková nebo Leoš Noha.

"S Pepou Poláškem jsme přátelé. Jeho bratrance znám pouze z televize, ale moc dobrý dojem na mě nedělá. Politika mě moc nezajímá," odpověděl na otázku, jak se mu spolupracovalo s Josefem Poláškem a jestli zná jeho bratrance Jiřího Čunka.

Po Bobulích a Takové normální rodince je jeho film další komediální debut letošního roku. Jak se mu povede v konkurenci Jana Hřebejka, Petra Zelenky a Bohdana Slámy? A podaří se mu zlomit současnou nedůvěru diváků k českým filmům?

"My máme oproti Hřebejkovi výhodu, že jsme malý film - a to, co Honza Hřebejk může považovat za neúspěch, my bereme všemi deseti," napsal režisér v online rozhovoru.

 

Právě se děje

Další zprávy