S Milenou Dvorskou se v kostele loučili její nejbližší

Kultura ČTK Kultura, ČTK
2. 1. 2010 12:32
Herečka zemřela 22. prosince ve věku 71 let

Praha  - S herečkou Milenou Dvorskou se v sobotu v kostele v Praze na Vyšehradě rozloučili její nejbližší. Dvorská, která se zapsala do paměti diváků hlavně jako Maruška z pohádky Byl jednou jeden král, zemřela 22. prosince ve věku 71 let.

Rozloučení bylo součástí mše, kostel byl pro veřejnost uzavřen a zaměstnanci správy kapituly dovnitř pouštěli pouze rodinné příslušníky a zvané kolegy a známé. Rakev zdobila asi desítka věnců, většinu z nich přinesli příbuzní a přátelé. Jeden z věnců byl od kolegů z Divadla Na Fidlovačce a jedním přispěla Herecká asociace.

Čtěte také:
Zemřela Milena Dvorská, legendární Maruška z pohádky

Popularita díky roli Marušky, nejmladší a nejskromnější ze tří královských dcer ve filmu Bořivoje Zemana z roku 1954, provázela Dvorskou po celý život. Do filmu ji prosadil Jan Werich, který si ji vyhlédl při setkání v šatně prostějovského divadla. Tato náhoda rázem změnila její život.

Na svůj úspěšný debut před kamerou, kde okouzlila svou dívčí přirozeností, navázala postavami moderních emancipovaných děvčat. Vzápětí se objevila po boku Jaroslava Marvana v komedii Anděl na horách. Naposledy si zahrála letos ve snímku Karla Janáka Ať žijí rytíři!

Dvorská studovala zdravotnickou školu, poté vystudovala pražskou DAMU. Po jejím absolvování se stala členkou pražského Divadla E. F. Buriana, kde působila až do roku 1991, kdy byla tato scéna zrušena. Začátkem 70. let přešla na dva roky do Divadla za branou Otomara Krejči. Později hrála v Divadle Na Fidlovačce a v Divadelní společnosti Háta.

 

Právě se děje

Další zprávy