Rychle i klopotně vpřed!

Irena Hejdová Irena Hejdová
19. 1. 2006 0:00
Filmové premiéry - Domino, Finty Dicka a Jane, O dvě slabiky pozadu a 4 věci. Čili o tempu premiér tohoto týdne.

Čtyři premiéry tohoto týdne nemají vůbec nic společného. Stalo se zvykem v takových případech říkat, že si alespoň vybere každý. Tentokrát to ovšem není tak jisté. Tři první zrazuje hlavně tempo: Domino sviští kupředu ďábelskou rychlostí, Finty Dicka a Jane jen klopýtají a hrdinka O dvě slabiky pozadu se řítí životem kupředu, ale film stojí na místě. Krátké filmy tvořící čtvrtý z premiérových filmů jsou vydařenými zástupci studentské tvorby, ale než o jejich tempu můžete začít přemýšlet, tak skončí.

Domino

Film volně inspirovaný skutečným příběhem lovkyně lidí Domino Harveyové je v podstatě celovečerní videoklip. Režisér Tony Scott (Pravdivá romance, Nepřítel státu, Spy Game) ho natočil ve zběsilém tempu, které divákovi neumožní ani na chvíli vydechnout. Vizuální styl složený z rychlých střihů, sekvencí působivě natočených ruční kamerou a výborné hudby je ohromující, ale příběh hlavní hrdinky (Keira Knightleyová) se v něm trochu ztrácí. Film má přesto mnoho zábavných momentů; mezi ně určitě patří všechny scény, v nichž se objeví herci Ian Ziering a Brian Austin Green z seriálu Beverly Hills 90210, kteří si tu zahráli sami sebe.

Finty Dicka a Jane
Finty Dicka a Jane | Foto: Falcon

Finty Dicka a Jane

Příběh o manželské dvojici, která se rozhodne existenční problémy řešit loupežemi. Ztřeštěnou komedii charakterizuje především jméno herce, který si tu spolu s Téou Leoniovou zahrál hlavní roli. Jim Carrey se jako obvykle stává obětí smůly, náhod a nehod, na které reaguje grimasami, směšnými pohyby a pitvořením, v čemž mu tady napomáhají i bizarní převleky. Řetězec gagů a bláznivých situací je jen příležitostí pro Carreyho výstřední herectví. Ve Formanově Muži na Měsíci či v Truman Show dokázal, že umí hrát i jinak; ale Hollywood to stále jaksi nevzal na vědomí.

O dvě slabiky pozadu
O dvě slabiky pozadu | Foto: Kinofa

O dvě slabiky pozadu

Ve slovenském debutu Kataríny Šulajové si hlavní roli zahrála režisérčina sestra Zuzana (Zahrada, Příběhy obyčejného šílenství). Její postava žije na doraz, nic nestíhá a roztáčí kolotoč vztahů, aktivit i snů Další zástupce z vlny dnešních generačních snímků se odehrává na Slovensku, ale jeho hrdinové by mohli žít i u nás. Jsou stejně free, cool a in jako čeští vrstevníci a film jakbysmet. Recenzi filmu najdete ZDE.

4 věci - Deník Babičky Němcové
4 věci - Deník Babičky Němcové | Foto: Jacket Bros

4 věci

Krátké filmy dnes mají šanci se do kina dostat jen když se spojí v jeden celek. Tak se setkaly i snímky absolventů FAMU. Vznikly jako školní práce, což je na nich patrné, ale rozhodně patří k tomu lepšímu ze současné famácké produkce. Deník Babičky Němcové od Jana Gogoly, Motocyklení Markéty Válkové, Test Václava Švankmajera a Věci Marty Hrubé jsou filmy odlišné poetiky, různých žánrů,  doby vzniku i stopáže. Samy o sobě obstojí, ale proklamované spojení tématem vztahu věcí a lidí trochu pokulhává. O filmu 4 věci se více dozvíte ZDE.

 

Právě se děje

Další zprávy