Rychle a zběsile nebrzdí. Nový díl přiznává dětinskou radost z vynalézavých honiček

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
2. 8. 2019 17:06
Závodnická série Rychle a zběsile ve svém nejnovějším pokračování prošla důkladnou výměnou karoserie. Místo devátého dílu se tato akční franšíza dočkala prvního spin-offu, tedy díla, které si z originálu půjčuje některé postavy. Po rozpačité „osmičce“ se opět vrací k tomu, co uměla nejlépe: k radostné, vynalézavé a dějem ani logikou nespoutané akci.
Dwayne Johnson a Jason Statham, americká hora svalů a cynický anglický „gentleman“.
Dwayne Johnson a Jason Statham, americká hora svalů a cynický anglický „gentleman“. | Foto: CinemArt

Snímek Rychle a zběsile: Shaw a Hobbs, který od včerejška hrají kina, navíc trochu mění žánr. Dvě největší akční ikony z posledních částí, herci Dwayne Johnson a Jason Statham, se potkávají jako parťáci proti své vůli. Film tak od začátku rozjíždí slovní přestřelky svérázných, ale odlišných individualit přesně podle vzoru takzvaných kámošských či parťáckých snímků.

Vanessa Kirbyová hraje agentku MI6 Hattie Shawovou.
Vanessa Kirbyová hraje agentku MI6 Hattie Shawovou. | Foto: CinemArt

Však ho také režíroval David Leitch, autor superhrdinského Deadpoola 2, z něhož zachovává důraz na verbální pošťuchování kulometné kadence. Ale Leitch je také bývalý kaskadér, spolurežisér první části série John Wick a autor akčního dramatu Atomic Blonde.

Přesně podle toho vypadá nový díl Rychle a zběsile. Kombinuje akci - neobvykle pracující s různými dopravními prostředky - s rychlopalným humorem.

Série začala v roce 2001 jako přehlídka tuningu, tedy různých způsobů vylepšování automobilů, postavená hlavně na rychlosti a nablýskaných vozech. Jako estetický pozůstatek Hollywoodu 90. let minulého století, s hlavní hvězdou v podání Vina Diesela.

Zhruba od páté části se však rozrůstá herecký ansámbl a původní závodnická linka příběhu ustupuje do pozadí. Stále jde o těžkopádně poslepovanou vyprávěnku, která banálně vypráví o rodinných hodnotách, z hlediska akční choreografie a nápadů však zároveň o jeden z nejpozoruhodnějších hollywoodských akčních filmů současnosti.

Auta tu seskakují na padácích či pomocí řetězů vytrhávají obří sejfy z banky. A těmito kousky dávají sbohem realističnosti i gravitaci. Neboť tvůrci pochopili, že v akčním filmu jde o jediné: co nejpodmanivěji, nejoriginálněji a nejdynamičtěji nasnímat věci či lidi v pohybu.

Pomyslné žezlo nejlepší akční řady současnosti už nejspíš převzala série John Wick. Avšak nový díl Rychle a zběsile: Hobbs a Shaw dokládá, že tato franšíza ještě nepatří do starého železa. I když právě se starým železem si ráda hraje. Místo nejbarevnějších auťáků nyní využívá spíše ty nejpodivnější, největší a nejzrezlejší.

Nový díl Rychle a zběsile: Hobbs a Shaw promítají kina od čtvrtka. | Video: CinemArt

Dwayne Johnson a Jason Statham coby protagonisté už jsou dnes veteráni akčního žánru - a ve filmu se střetávají jejich specifické kariéry. Bývalý wrestler Johnson přezdívaný The Rock, tedy Skála, byl označován za nástupce Arnolda Schwarzeneggera. Nejen díky muskulatuře, ale také proto, že oba herce milují filmové kamery. S tím rozdílem, že Johnson se více uplatnil v komediálních rolích.

Statham je naopak vzezřením i tvrďáckými rolemi spíše nástupcem Bruce Willise. Víc než svaly bojuje důvtipem a průpovídkami.

Nyní tito dva zachraňují svět coby americká hora svalů a cynický anglický "gentleman". Hned v úvodní pasáži si režisér Leitch pohrává s faktem, jak rozdílní a přitom stejní oba jsou, když jejich takřka identické akční i slovní kousky snímá na střídačku či pomocí plátna rozděleného na dva obrazy.

Rychle a zběsile: Hobbs a Shaw.
Rychle a zběsile: Hobbs a Shaw. | Foto: CinemArt

Podobným hračičkovstvím Leitch předčí i nejlepší díly série Rychle a zběsile, tedy pětku až sedmičku. Obzvláště mimo akční pasáže má novinka větší styl. Na druhou stranu se někdy - podobně jako ve druhém Deadpoolovi - pošťuchování hrdinů stává lehce úporným. Občas by autoři pro vtip takřka vraždili.

Sérii nicméně prospěla absence Vina Diesela, který s přibývajícími kily přišel o poslední zbytky charismatu, a obecně také fakt, že je tu výrazně méně postav. Zápletka se sice kromě snahy zachránit svět před nebezpečným virem, schopným rozložit člověka zevnitř, opět točí kolem rodinných vztahů. Ale divák už není svědkem dlouhých, rádoby srdceryvných monologů, kde si tucet protagonistů vykládá, kterak jim srdíčko tluče ve stejném rytmu.

Rychle a zběsile míchá do rodinné selanky více vtipu i jízlivosti. Diváky opět provádí rozmanitými prostředími, kde může docházet k hromadné destrukci. Od zmrzlé industriální pustiny na Ukrajině po prosluněnou polynéskou Samou. Na každém z těch míst film nabízí nějakou zábavnou lekci z fyziky, například kolik těžkých terénních aut je třeba zapřáhnout za sebe, aby je vrtulník nedovedl zdvihnout do vzduchu.

Rychle a zběsile: Hobbs a Shaw

Režie: David Leitch
CinemArt, česká distribuční premiéra 1. srpna

Stejně jako většina předešlých dílů je i tato "osmapůlka" pubertální záležitostí. Ale hrdě přiznává dětinskou radost z výroby co nejvynalézavějších bouraček či honiček. Navíc k tomuto vysokorozpočtovému ekvivalentu manických chlapeckých hrátek se všemi autíčky v místní hračkárně přidává jednu podstatnou věc: postavy, které v sobě mají o dost víc než jen schopnost udržet volant. Kdo by si v roce 2001 pomyslel, že se série takhle rozjede?

 

Právě se děje

Další zprávy