Točte o Krymu, dostanete dotace. Tak Rusko podpoří filmaře

jaz
3. 3. 2015 11:33
Ruská vláda vydala okruhy témat, kterými se mohou filmaři zabývat. Chce tak podpořit pozitivní vnímání země.
Fasáda domu v Sevastopolu na Krymu.
Fasáda domu v Sevastopolu na Krymu. | Foto: Reuters

Moskva - Ministerstvo kultury rozhodlo o udělení státní podpory pro rok 2015 jen těm filmařům, kteří se zaměří na předem schválená témata, informuje deník The Guardian.

Viacheslav Telnov z ministerstva kultury řekl serveru Calvert Journal, že takto nadiktované scenáristické okruhy jsou běžnou praxí. "Vybíráme témata, která podle našeho názoru potřebují podpořit. V loňském roce jsme se například zaměřili na výročí vítězství ve Velké vlastenecké válce. Proto jedním z témat letošního roku je i Krym."

Schválená témata mají ukázat vlídnější tvář východní mocnosti, filmaři se mají proto soustředit na inspirativní příběhy o úspěchu na poli průmyslu, podnikatelské činnosti či sociální práce. Státní granty dostanou i režiséři, kteří se ve svých dílech zaměří na vojenskou oslavu Ruska, významná výročí, Krym a Ukrajinu v tisícileté historii ruského státu a také na rodinné hodnoty.

Jak informoval The Guardian, ruská vláda si uvědomuje vliv filmové a dokumentární tvorby na společenské mínění, proto se už v loňském roce zaměřovala více na posílení vlastenectví a tradičních hodnot v zemi. Protivládní produkce, které ukazují Rusko v negativním světle, jsou tak ochuzeny o státní podporu.

Už v listopadu loňského roku ruský ministr kultury Vladimir Medina odmítl přispět na mezinárodní dokumentární festival Artdocfest, a to kvůli politickým názorům ředitele festivalu Vitalije Manského.

 

Právě se děje

Další zprávy