Rusy už čeká jen týden s Mickey Mousem. Disneyho nahradí nová televize Slunce

Kultura Kultura
5. 12. 2022 19:20
Americkou rodinnou stanici pro děti Disney Channel nahradí v Rusku nová federální televize nazvaná Slunce. Zprávu, kterou před několika dny zveřejnily kanál Mash na síti Telegram a posléze deník Kommersant, toto pondělí potvrdila firma Media1. Ta od chvíle, kdy v zemi platí zákon omezující možnost zahraniční majetkové účasti v ruských médiích, vlastnila 80 procent ve zdejší odnoži Disney Channelu.
Balon ve tvaru Mickey Mouse, Disneyho nejznámější postavičky, na Rudém náměstí v Moskvě, červenec 1991.
Balon ve tvaru Mickey Mouse, Disneyho nejznámější postavičky, na Rudém náměstí v Moskvě, červenec 1991. | Foto: ČTK / AP

Slunce začne vysílat příští středu 14. prosince v šest hodin ráno. Hodlá se zaměřovat na animované filmy i seriály vyrobené převážně, avšak nikoliv výhradně v Rusku. První dny uvede například španělský animovaný snímek o gorilím samečkovi nazvaný Snížek, bílý kožíšek. Diváky čekají také ruské komedie Zavtrak u papy od režisérky Marije Kravčenkové nebo Kuchňa v Pariže filmaře Dmitrije Ďjačenka.

K provozovatelům patří společnost Merkurij kontent producenta Eduarda Ilojana. "Teď bude Slunce dostupné Rusům 365 dnů v roce," slibuje šéf kanálu Ruben Oganesjan.

Disney Channel v Rusku sledovalo až několik milionů lidí denně, podle tamní agentury Mediascope patřil k nejoblíbenějším dětským stanicím. Licenci od cenzurní agentury Roskomnadzor získal roku 2010, kdy nahradil kabelovou televizi Jetix.

Po únorovém zahájení ruské invaze na Ukrajinu firma Walt Disney Company oznámila, že v zemi pozastavuje veškeré podnikání včetně licencování dalšího obsahu a produktů, avšak že své televize nemůže ze smluvních důvodů vypnout okamžitě.

Koncem září přestaly fungovat webové stránky Kanal.disney.ru, stejně tak postupně zhasly i sociální sítě ruského Disney Channelu. Doteď ale stále vysílal, doplňuje Kommersant.

Podle agentury Mediascope zhruba 10 procent ruských diváků sledovalo stanice, které od zahájení invaze ze země odešly. Patřily k nim Discovery, Animal Planet, Eurosport, Nickelodeon, MTV nebo Paramount Comedy. Některé z nich reagovaly na to, když v březnu prezident Vladimir Putin podepsal zákon kriminalizující šíření údajných dezinformací o armádě a diskreditaci ozbrojených sil.

„Pravda je to, co chce car. To, co vytváří hezký obraz Ruska. Není svobodný tisk a jediný svobodný prostředek je v románech, říká Martin C. Putna. | Video: Daniela Písařovicová
 

Právě se děje

Další zprávy