Rudá pěst Hellboye dopadla na kolegu Hancocka

Kamil Fila Kamil Fila
14. 7. 2008 13:40
USA: Jeden comicsový antihrdina střídá v kinech druhého

Los Angeles - Letošní léto je plné divných comicsových velkofilmů. Tím zdaleka nejpodivnějším je doposud pokračování Hellboye s podtitulem Zlatá armáda. Hlavním superhrdinou je převychovaný zplozenec pekla s rudou kůží, upilovanými rohy, velkou kamennou pěstí a citlivou duší.

Mexický režisér Guillermo Del Toro, jenž bude zakrátko točit dvoudílného Hobita, považuje Hellboye za svůj srdeční projekt. Proto do hlavní role přes výhrady studia neobsadil hvězdu, ale svého oblíbeného herce, ošklivce Rona Pearlmana.

Triumf imaginace

Hellboy ale není lamač kasovních rekordů, spíše záležitost užší skupiny fanoušků. S rozpočtem 75 až 85 milionů dolarů si přišel za první víkend na necelých 36 milionů. Vystřídal tak na prvním místě podobně somráckého Hancocka, který utržil 33 milionů.

Hellboy 2: Zlatá armáda se nicméně zřejmě udrží v žebříčku natolik dlouho, aby překonal nejen 60 milionovou částku, kterou utržil první skromnější díl, ale snad i dosud nejúspěšnější Del Torův film Blade II, který v amerických kinech utržil něco málo přes 80 milionů.

Diváci každopádně považují Hellboye dvě za lepší než jedničku a spokojení jsou i kritici, kteří jej svorně označují za "triumf imaginace".

Nell Minowová popisuje snímek jako "verzi Pána prstenů, kterou natočili punkeři žijící ve století páry" a její kolega Steven Rea coby "mix Hieronyma Bosche, Julese Vernea a George Lucase".

Willie Waffle neodolal přímému srovnání prvního a druhého místa aktuálního žebříčku: "Tento film je všechno, čím chtěl být Hancock, ale nezvládl to podat."

James Berardinelli je také například přesvědčen, že "druhý film je jistěji natočený, má lepší tempo a silnější emocionální složku."

Čtěte také: Comicsový Hancock neví, zda být komedií, nebo dramatem

Pokud se v recenzích opakuje nějaká výtka, tak míří k tomu, že pokud se snímek snaží vytvořit komplexní "podzemní" mytologii a snaží se o maximální diváckou identifikaci s "dělnicky úderným" hrdinou s jemnou duší, kterou ukrývá pod tvrdou slupkou, tak je pak trochu škoda, že se o tak zajímavou postavu ve finále nemůžeme příliš bát.

Spíš zábavní park

Po pranici Hellboye s Hancockem - jenž má se špatnými recenzemi a dosavadní utrženou sumou 165 milionů našlápnuto být jedním z nejúspěšnějších filmů Willa Smithe - skončila na třetím místě se sumou 20,6 milionu rodinná 3D podívaná Cesta do středu Země - modernizovaná verze slavného Verneova románu.

Jako dalším 3D filmům je i tomuto vytýkáno, že ve svém záměru "pouze bavit" se nesnaží nic jiného než být vizuálně atraktivní, a neobtěžuje se propracovanějším vyprávěním.

Jak například napsal Denis Schwarz: "Vypadá to více jako tematický zábavní park než jako film." A jeho kolega Mike Russell přizvukuje: "Je to neškodné a nablýskané a děti to budou brát. Já si ale nemůžu vzpomenout na jedinou věc, která se tam děla."

Naopak, recenzent John Beifuss to bral z té lepší stránky: "V 3D je to knockout - budete si myslet, že jste nikdy v historii filmu nezažili úžasnější scénu čištění zubů."

Čtvrtý se v žebříčku drží robůtek VALL-I s 18,5 miliony dolarů za poslední víkend a 163 miliony celkem. Pátý je brutální comics o nájemných vrazích Wanted s 11,6 miliony a šestá akční komedie Dostaňte agenta Smarta se 7,11 miliony.

Neslavný Eddie Murphy

Neslavně skončil nejnovější film komika Eddieho Murphyho Seznamte se s Davem. Sci-fi komedie o mimozemské lodi, která vypadá jako člověk (Murphy) a uvnitř níž je spousta mimozemšťanů, kteří vypadají jako miniaturní verze této lodi, stála mezi 60 a 100 miliony dolarů a v premiérovém víkendu utržila nicotných 5,3 milionu.

"Pamatuje si ještě někdo dobu, kdy byl Eddie Murphy zábavný?" ptají se kritici a upozorňují i na lacině vyhlížející triky.

Murphymu může být jedinou útěchou, že Dave nebude stejně strašlivý propadák jako jeho starší sci-fi komedie Pluto Nash, která stála zhruba 100 milionů a celkově při nasazeném počtu 2300 kopií utržila pouze neuvěřitelných 4,4 milionu.

Tento snímek je dodnes považován za největší propadák všech dob. Nyní má Eddie Murphy i druhý v pořadí. Gratulujeme.

 

Právě se děje

Další zprávy