Romský rapper v globalizovaném světě

Irena Hejdová Irena Hejdová
8. 9. 2006 10:00
Recenze - Jak se bránit globalizaci? Co třeba tancem umírající ovce nebo aspoň vlastní verzí hip hopu - nabízí dokument Iné svety.

Dokument Iné svety ze zapadlé oblasti Šariš na východním Slovensku odhaluje zápory globalizace a konzumní společnosti, řeklo by se státotvorně. Naštěstí síla Iných svetů je především v jejich hrdinech. Z nich vyčnívají hlavně dva - čtyřicetiletý romský rapper Ignác Červeňák a rázovitý stařík Ján Lazorík.

Červeňák se liší potetovanou fyziognomií i pestrým životním osudem. Odseděl si čtrnáct let ve vězení za ublížení na zdraví, žije v jedné z nejbídnějších osad na Slovensku a ve 40 letech prorazil do televize s písní Apacuka fundaluka. Přitom je tak trochu vyděděncem; před pár lety upozornil na místní lichváře.

Iné svety
Iné svety | Foto: Artcam

Pětaosmdesátiletý Lazorík zase nabízí tanec umírající ovce i teorie o biodiverzitě. Všude je to prý jiné, na každém místě je jiný ptáček, jiný brouček, někde jsou víc lidé tmavší pleti, jinde víc přirozených blondýn. A tak to podle Lazoríka bylo i s rozmanitostí kultury. Dnes se ale všechno zplošťuje.

Kromě dvou hvězd tu vystupují i zástupci dalších místních komunit - Rusín Fedor trénuje malé romské fotbalisty, Židovka Katarína Hrehorčáková je gynekoložka, mladý slovenský prodavač koberců Tono Triščík je folklorista a Stano syn bohatého podnikatele.

Všichni koukají na stejné televizní pořady, telenovely a reality show, jejichž hrdinové v tomhle prostředí působí ještě mnohem absurdněji. Za humny se přitom prohánějí pštrosi a Fedor natáčí Kvašné mleko, parodii na pořad o high society Smetánka.

Mozaika je to více či méně zajímavá v závislosti na tom, kdo je zrovna na plátně. A s Lazoríkem a Červeňákem každopádně atraktivita výrazně stoupá.

Právě scény z romské osady působí nejautentičtěji. Červeňák tu dostane do rukou kameru a začne natáčet své sousedy. A my se ocitáme uprostřed situací, kterým úplně nerozumíme: jakási žena ječí na svého muže, děti se perou. Vše snímáno roztřesenou kamerou, budící dojem homevidea.

Přes všechny rozdíly mají ti odlišní lidé něco společného. Každá z těchto skupin je tu minoritou, přitom všechny dohromady skládají pestrou skladbu místního obyvatelstva. "To je náš kraj, já jsem Šarišan a v tom je ta radost," říká Lazorík.

Hrdinové filmu Iné svety
Hrdinové filmu Iné svety | Foto: Artcam

Režisér svůj film nazývá "dokumentem na konci světa o konci světa". Ten starý "jiný svět" zaniká, tradice mizí, zůstávají z nich jen folklorní tanečky, jaké předvádí Tono. Nový svět přitom nic přitažlivého nenabízí; a jestli ve městě ano, pak tady, v zapadlém koutě východního Slovenska, už teprve ne.

Ti směšnohrdinové svým životem a činy, jakkoli bizarními, hájí svou existenci i právo regionu na svébytnou kulturu. Smějeme se při té zprávě z okraje, ale možná děláme dlouhý nos i sami na sebe. 

Iné svety (Slovensko, Česká republika 2006). Scénář a režie Marko Škop, kamera Ján Meliš, střih František Krahenbiel, zvuk Igor Vrabec, vystupují Ján Lazorík, Fedor Vico, Katarína Hrehorčáková, Ignác Červeňák, Stano Čornej, Tóno Triščík. 78 minut, distribuce Artcam.

 

Právě se děje

Další zprávy