Romská Cesta ven má sedm Českých lvů, nenašla konkurenta

ČTK Kultura ČTK, Kultura
21. 2. 2015 22:29
Film Petra Václava Cesta ven proměnil sedm nominací na České lvy včetně titulu Nejlepší film roku 2014.
Režisér Cesty ven Petr Václav získal se svým filmem České lvy za scénář i režii.
Režisér Cesty ven Petr Václav získal se svým filmem České lvy za scénář i režii. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Sociální drama Cesta ven Petra Václava získal sedm prestižních ocenění od Česká filmová a televizní akademie včetně Českého lva za Nejlepší film roku 2014, režii a nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli.

Za svůj výkon v hlavní roli snímku Díra u Hanušovic svého už šestého Lva získal Ivan Trojan. Nejlepším dokumentem se stal snímek Olga režiséra Miroslava Janka věnovaný Olze Havlové. Cenu za mimořádný přínos české kinematografii udělila filmová a televizní akademie filmařce a pedagožce Drahomíře Vihanové.

Slavnostní večer skončil zklamáním pro snímek Fair Play Andrey Sedláčkové. Ten nakonec neproměnil ani jedinou z patnácti nominací a získal jediného Českého lva za plakát, ovšem tato cena se v sobotu večer v Rudolfinu nepředávala, je tradičně vyhlašována už při zveřejnění nominací.

Film o zneužívání dopingu v socialistickém sportu přitom akademici vyslali do bojů o Oscara. Jejich mínění se ale nakonec ztotožnilo s výsledky nedávno udělených Cen české filmové kritiky. Kritici udělili Cestě ven při menším počtu kategorií čtyři ceny a na snímek Andrey Sedláčkové rovněž nepamatovali.

Na Českého lva kromě Cesty ven dosáhly jen tři celovečerní hrané snímky. Prvotina Miroslava Krobota Díra u Hanušovic a pohádka Jana Svěráka Tři bratři získaly shodně po třech křišťálových plastikách. Jednu si odnesl skladatel Jan P. Muchow za hudbu k debutu Ondřeje Sokola Krásno.

Vítězná Cesta ven, k níž Václav napsal i scénář, pojednává o mladé romské matce odmítající se smířit s nepříznivým společenským statusem a snažící se vybojovat lepší život pro sebe i svou dceru.

Odvaha a rodičovský cit jí pomáhají překonat překážky v podobě dluhů, mantinelů většinové společnosti i problémů ve vlastní komunitě. Cenu za kameru k tomuto snímku si odnesl Štěpán Kučera, za střih byl oceněn Florent Mangeot a za zvuk Daniel Němec a Ivan Horák.

Oba České lvy za vedlejší role si odnesl snímek Díra u Hanušovic, získali je Lenka Krobotová a Jaroslav Plesl. Tři bratři bodovali v kategoriích scénografie (Jan Vlasák), kostýmy (Simona Rybáková) a masky (Zdeněk Klika).

Cenu Magnesia za nejlepší studentský film si odnesla bakalářská práce Pavla Noska z pražské FAMU inspirovaná skutečnou událostí z doby totality nazvaná Pravomil.

Český lev za rok 2014

Nejlepší film
Cesta ven

Nejlepší režie
Petr Václav (Cesta ven)

Ženský herecký výkon v hlavní roli
Klaudia Dudová (Cesta ven)

Mužský herecký výkon v hlavní roli
Ivan Trojan (Díra u Hanušovic)

Ženský herecký výkon ve vedlejší roli
Lenka Krobotová (Díra u Hanušovic)

Mužský herecký výkon ve vedlejší roli
Jaroslav Plesl (Díra u Hanušovic)

Nejlepší scénář
Petr Václav (Cesta ven)

Nejlepší kamera
Štěpán Kučera (Cesta ven)

Nejlepší hudba
Jan P. Muchow (Krásno)

Nejlepší střih
Florent Mangeot (Cesta ven)

Nejlepší zvuk
Daniel Němec a Ivan Horák (Cesta ven)

Nejlepší dokument
Olga (režie Miroslav Janek)

Nejlepší filmová scénografie
Jan Vlasák (Tři bratři)

Nejlepší kostýmy
Simona Rybáková (Tři bratři)

Nejlepší masky
Zdeněk Klika (Tři bratři)

Mimořádný přínos české kinematografii
Drahomíra Vihanová

Nejlepší filmový plakát
Tomáš Machek a Marius Corradini (Fair Play)

 

Právě se děje

Další zprávy