Romantika v sexy prachu

Irena Hejdová Irena Hejdová
16. 6. 2006 0:00
Recenze - Jímavá, strhující a vášnivá lovestory. Film leckdy nudný, utahaný a patetický. To obojí je snímek Zeptej se prachu.

Naprosto nezpochybnitelné jsou ale herecké výkony a ty zaručují, že na film přece jen víc pasuje ta první charakteristika. Salma Hayeková a Colin Farrell jsou outsiderští přistěhovalci, kteří v tomhle burtonfinkovském retru poznávají, že Amerika 30. let není zemí neomezených možností, ale zemí plnou dusna a prachu.

Potomek italských přistěhovalců Arturo nemá peníze ani inspiraci, ale zoufale touží být slavným spisovatelem. Poslední niklák ho zavede do kavárny, kde pracuje krásná mexická servírka Camilla.

Zeptej se prachu
Zeptej se prachu | Foto: Falcon

Postupně se sbližují, což se neobejde bez zábavných momentů plných erotického jiskření. Dojde i na scénu, v níž oba nazí dovádějí ve vlnách, což jistě ocení nejen fanoušci krásné Salmy, stejně jako hodnocení R za zobrazení sexu z amerických kin.

Pořád se však přetahují, kdo koho má vlastně rád, a kdo si to dovolí přiznat tomu druhému, sám sobě a společnosti nepříliš vstřícné k imigrantům. Oba jsou krásní, mohli by si vzít Američany a mít pokoj.

Ale něco je táhne k sobě, přestože od začátku nad nimi visí temná předtucha, že tohle nemůže dobře skončit. Jejich vztah dobře ilustruje věta, kterou Arturo adresuje  své ochránkyni Věře: "Proč bych ti ubližoval, když tě nemiluju?"

Autorem literární předlohy je John Fante. V autobiografickém románu Zeptej se prachu vycházel z vlastních zkušeností mladého neznámého potomka italských imigrantů, který touží být slavným spisovatelem. Román poprvé vyšel v roce 1939, kdy bylo Fantemu pouhých dvacet.

Zeptej se prachu
Zeptej se prachu | Foto: Falcon

Zemřel v roce 1983 a sám se uznání dočkal na sklonku života.  O autorovu slávu se postaral v roce 1980 jeho ctitel Charles Bukowski: svému vydavateli pohrozil, že pokud znovu nevydá Zeptej se prachu, sám od něj odejde.

V produkci Toma Cruise film natočil Robert Towne, držitel Oscara za scénář proslulé Čínská čtvrti Romana Polanského. I tenkrát se inspiroval tímto příběhem z temného Los Angeles 30. let: "Pokud existuje lepší fikce o Los Angeles, já o ní nevím."

Ani tentokrát tak není filmové Los Angeles žádným městem andělů, ale zaprášeným hnízdem, jímž se potulují neúspěšní spisovatelé, krásné mexické přistěhovalkyně i alkoholici.

Většina hrdinů jsou vlastně totální ztroskotanci - včetně vynikajícího Donalda Sutherlanda ve vedlejší roli opilce z hotýlku, ve kterém se Colin tak zoufale snaží napsat nejlepší román svého života. Sutherlandova účast je sporadická, ale nezapomenutelná - od první chvíle, kdy se zjeví na scéně s otázkou "máš rád mlíko".

Zeptej se prachu
Zeptej se prachu | Foto: Falcon

Ale stejně jako ústřední dvojice zažívá krátké štěstí i propady a nepochopení, osciluje film mezi extrémy. V mnoha momentech je krásný, hluboký, úžasný, jindy se vleče a práší se na něj jako na to město pod krásnou kalifornskou oblohou. Lacině působí akcent na americkou xenofobii stíhající oba milence i  mírně patetický závěr se západem slunce.

Jinak je ovšem Zeptej se prachu slaďákem na úrovni - ústřední dvojice je okouzlující, jak to jen Salma Hayeková a Colin Farell umí. Kdo chce svou dávku emocí a vášní, nebude zklamán. Na koho by toho bylo příliš, může sledovat třetího velkého hráče filmu, zaprášené Los Angeles, které nikomu nic nedaruje.

Zeptej se prachu (Ask the Dust), USA 2006. Scénář Robert Towne podle novely Johna Fanteho, režie Robert Towne, kamera Caleb Deschanel, hrají Salma Hayek, Colin Farrell, Donald Sutherland, Idina Menzel a další. 117 minut, distribuce Falcon.

 

Právě se děje

Další zprávy