Romantická směna. Naboso a nadoraz

Irena Hejdová Irena Hejdová
27. 4. 2006 0:00
Recenze - Svérázná lovestory Naboso mísí Rain Mana s citovým vydíráním Klepání na nebeskou bránu.  A strojník Til Schweiger nenechá nic náhodě.

Oba hlavní hrdinové filmu Naboso jsou outsideři, kterým štěstí přinese až vzájemná láska, a na cestě k ní musí překonat řadu protivenství. Až potud klišé - kdyby ovšem Leila, dívčí polovina svérázného páru, nebyla z blázince, kam tak trochu hoštapler Nick nastoupí na místo uklízeče.

To už tuhle romantickou pohádku díkybohu posouvá trochu jinam. Hned jejich seznámení předznamenává budoucí vývoj: Leila se totiž zrovna chystá spáchat sebevraždu. Nick jí sice zachrání život, ale současně si tím zkomplikuje ten vlastní. Leila se mu pověsí na krk a romantická road movie může začít.

Páreček se vydává na snobskou svatbu Nickova bratra a zároveň díky Leilině naivitě a neschopnosti  pohybovat se v normálním životě zažívá řadu opravdu vtipných příhod. K tomu všemu se ještě přidává Leilina důvěřivost a fobie z doteků, ale i krása a touha po svobodě - kterou vyjadřuje tím, že chodí naboso, protože nechce věznit ani své nohy.

Leila postupně pod Nickovým velením zapadá do světa: učí se jezdit autobusem, vlakem i autem, konverzovat se snoby  nebo odolávat podezřelým nabídkám na seznámení. I Nick má svoje problémy, ale Leiliny střety s realitou zvládá s přehledem - jako když ho Leila odmítá opustit byť jen proto, aby se vymočil, či ve vtipné scéně z autoservisu, kam Nick Leilu vyšle prodat kradený vůz.

Infobox
Autor fotografie: Palace Pictures

Infobox

  • Německý herec Til Schweiger ztvárnil před devíti lety hlavní roli ve filmu Klepání na nebeskou bránu. Objevil se ale i ve filmech Lara Croft: Kolébka života či v historickém dobrodružství Král Artuš. Naboso je jeho třetím režijním počinem.

Sympatickou ústřední dvojici ovšem pořád ovíjí řada klišé - počínaje tím o napraveném hříšníkovi a nekomunikativní dívce, která rozkvete až láskou, jež vše překoná. Navíc je Nick poněkud stereotypně většinou až příliš "in" a Leila zas možná až příliš "out".

Občas připomínají spíš loutky, které otrocky doslovně a neživotně naplňují režisérský záměr, v němž  i ta základní zápletka je trochu vykonstruovaná. I když, kdo někdy neměl pocit, že jeho partner je tak trochu blázen?

Postupně se však ten německy důsledný stroj na romantiku rozjede naplno a jeho hukot pod řízením Tila Schweigera - scénář, režie, hlavní role, produkce -  přehluší i pochyby o schematičnosti postav i tlačení na pilu.

Naboso
Naboso | Foto: Palace Pictures

A když z pásu sjede Leilino závěrečné zdůvodnění, proč Nicka miluje, vžene to slzy do očí snad i těm, kteří předchozí dvě hodiny pochybovali, jestli ten film opravdu není až příliš dojemný, svérázný, líbivý a romantický.

Naboso (Barfuss), Německo 2005, scénář a režie Till Schweiger, kamera Christof Wahl, hrají Til Schweiger, Johanna Wokaleková, Steffen Wink, Michael Mendl, Nadja Tillerová a další. 118 minut, distribuce Palace Pictures.

 

Právě se děje

Další zprávy