Roman Polanski chce točit thriller o antisemitismu v Krakově

ČTK Kultura Reuters ČTK, Kultura, Reuters
27. 6. 2014 9:33
Slavný režisér se plánuje vrátit do krakovského ghetta, odkud unikl před nacisty, a natočit tam film o Dreyfusově aféře. Má však obavy ze zatčení kvůli obvinění ze sexuálního deliktu v USA.
Roman Polanski s manželkou Emmanuelle Seigner na loňském festivalu v Cannes.
Roman Polanski s manželkou Emmanuelle Seigner na loňském festivalu v Cannes. | Foto: Reuters

Krakov - Režisér Roman Polanski by chtěl v rodném Polsku natočit další film s tématem antisemitismu. Na špionážním thrilleru o Dreyfusově aféře z 19. století však bude pracovat prý jen tehdy, pokud dostane záruku, že filmařské práce nebudou přerušeny kvůli problémům se zákonem.

Slavný filmař byl totiž v roce 1977 obviněn ze sexuálního deliktu a v USA na něj od té doby stále platí zatykač a existují obavy, že by Spojené státy mohly Polsko požádat o jeho vydání.

"Musíme si být jistí, že natáčení nebude přerušeno kvůli právním záležitostem," řekl na tiskové konferenci v Krakově producent a režisérův spolupracovník Robert Benmussa.

Osmdesátiletý režisér Polanski, který získal Oscara za drama o holokaustu Pianista, si v Krakově pronajal byt a má tu v plánu "delší pobyt s rodinou".

Polanski si prý mimo jiné přeje ukázat svým dětem i ghetto, kde vyrostl a odkud se jemu samotnému jako dítěti podařilo uprchnout před nacisty, kteří ovšem jeho matku odvlekli do Osvětimi, odkud se už nevrátila.

Mluvčí polského ministerstva spravedlnosti odmítl komentovat, zda by Polanski byl vydán. Nicméně režisér má vlivné příznivce. Například bývalý prezident Lech Walesa na přímou otázku ve čtvrtek sdělil, že si nedokáže představit Polanského opět ve vazbě. "Byla by to škoda, protože je to slušný člověk, já ho znám," řekl Walesa.

Alfred Dreyfus byl židovský důstojník francouzského generálního štábu, který byl v roce 1894 na základě zfalšovaných důkazů obviněn vojenským soudem ze špionáže pro Německé císařství. Dreyfus byl nejprve soudem shledán vinným, posléze omilostněn a nakonec rehabilitován. Aféra byla od počátku poznamenána silným antisemitismem a jediným Dreyfusovým zjevným "proviněním" bylo, že byl Žid. Někteří historici vidí paralelu v událostech kolem české Hilsneriády.

Podle Polanského se tehdejší situace podobá přítomnosti. „Člověk na tom může ukázat mnoho paralel k tomu, co se děje v dnešním světě - věčné představení honu na čarodějnice proti menšině, paranoia o bezpečnost, tajné vojenské soudy, nekontrolovatelné vyšetřovací služby, vládní zatajování a štvavý tisk," řekl před časem Polanski.

Světoznámý filmař Polanski má ve své filmografii takové snímky jako Rosemary má děťátko nebo Čínská čtvrť.

I když za drama Pianista získal v roce 2003 Oscara, nepřiletěl si ho do USA vyzvednout, protože tam je stále platný zatykač na jeho osobu. V roce 2009 se případ znovu rozvířil, když byl Polanski na základě mezinárodního zatykače zatčen na letišti ve švýcarském Curychu, když mířil na filmový festival. Ve švýcarské vazbě strávil deset měsíců, než přesvědčil úřady v Bernu, aby nevyhověly americké žádosti o vydání a místo toho ho propustily.

 

Právě se děje

Další zprávy